nieuws

Hypotheekshop wil onderzoek naar verlaging borgtochtprovisie NHG

Financiële planning 1133

Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) zou moeten onderzoeken of de borgtochtprovisie voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) omlaag kan. Volgens De Hypotheekshop geeft het teruglopende renteverschil tussen hypotheken met en zonder NHG daar aanleiding toe.

Hypotheekshop wil onderzoek naar verlaging borgtochtprovisie NHG

De borgtochtprovisie kan volgens De Hypotheekshop lager worden dan de huidige 1% van de totale lening. Volgens de adviesketen neemt het renteverschil tussen NHG-hypotheken en hypotheken zonder die garantie met zo’n 0,2 procentpunt per jaar af. Belangrijke oorzaken hiervoor zijn de toegenomen concurrentie in het niet-NHG-segment en de aangetrokken economie en woningmarkt. Vorige week daalde het gemiddelde verschil op 10 jaar vast tot minder dan 0,50 procentpunt, aldus De Hypotheekshop.

Nog steeds aantrekkelijk

Die kleinere renteverschillen betekenen volgens de adviesketen nog niet dat NHG onaantrekkelijk wordt voor consumenten. Ze krijgen met NHG niet alleen een iets gunstiger rente, belangrijk is vooral dat het meer zekerheid biedt vanwege de vangnetfunctie.

Eigen Huis

Een paar maanden geleden pleitte ook Vereniging Eigen Huis voor verlaging van de borgtochtprovisie. De belangenbehartiger van huiseigenaren wees erop dat het garantievermogen  van het WEW in 10 jaar tijd fors is toegenomen. De omvang van de reserve in verhouding tot de risico’s is voor Eigen Huis reden de premie van 1% te verlagen.

Reageer op dit artikel