nieuws

De Hypotheekshop biedt erfpachtproduct Duokoop aan

Financiële planning 2237

Adviesketen De Hypotheekshop biedt vanaf vandaag het nieuwe erfpachtproduct Duokoop van de Nationale Grondbank (DNGB). Met deze regeling kopen huizenkopers wel de woning, maar niet de grond waar die op staat. De maandlasten vallen daardoor lager uit. De Hypotheekshop hoopt hiermee starters en andere kwetsbare groepen meer toegang te geven tot de krappe woningmarkt.

De Hypotheekshop biedt erfpachtproduct Duokoop aan

Bij Duokoop kopen consumenten samen met Stichting DNGB Fonds een woning. Het fonds koopt de grond en de huizenkoper pacht die vervolgens in een eeuwigdurende erfpachtovereenkomst. Zowel de hypotheek voor de woning als de erfpachtcanon kan worden afgetrokken. Bij de koop wordt direct de grondquote vastgesteld: de verhouding tussen de grondwaarde en de totale waarde (grond + woning). Die quote blijft de gehele looptijd hetzelfde.

Starters, doorstromers, scheidingen

Door de grond onder een woning alleen te pachten, ontstaat er volgens De Hypotheekshop extra financieringsruimte. Een koopwoning wordt zo sneller haalbaar. Het adviesbedrijf hoopt dat dat voor starters het verschil betekent tussen wel of geen huis kunnen kopen op de huidige krappe arbeidsmarkt. Ook voor doorstromers en stellen die uit elkaar gaan zou de Duokoop-regeling interessant zijn.

“De Hypotheekshop ziet kansen om met de Duokoop-constructie  de woningmarkt toegankelijker te maken en biedt deze regeling als eerste keten aan voor consumenten”, zegt directeur Mark de Rijke in een persbericht. “Daarnaast kunnen ouderen tot 65 jaar de regeling gebruiken om overwaarde vrij te maken, bijvoorbeeld voor aanpassingen aan de woning.” In de Volkskrant zegt De Rijke vanochtend dat hij denkt dat andere adviseurs het product binnenkort ook in het schap zullen leggen.

In combinatie met NHG

In diezelfde krant zegt Olav Koenders, directeur van DNGB, dat dit ‘pachten nieuwe stijl’ alleen mogelijk is in combinatie met een hypotheek met NHG. “NHG biedt klanten en banken maximale zekerheid. Bovendien valt de markt voor NHG-hypotheken samen met onze belangrijkste doelgroep. Starters sluiten meestal een NHG-hypotheek af”, aldus Koenders in de Volkskrant.

Reageer op dit artikel