nieuws

AFM waarschuwt voor obligaties van het Nederlands Innovatiefonds

Financiële planning 917

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt beleggers voor aanbiedingen van het Nederlands Innovatiefonds B.V. (Nederlands Innovatiefonds). De AFM heeft nog geen overtreding vastgesteld maar vermoedt dat het Nederlands Innovatiefonds zich bezondigt aan oneerlijke handelspraktijken.

AFM waarschuwt  voor obligaties van het Nederlands Innovatiefonds

Op de website van het Nederlands Innovatiefonds en middels een brochure worden obligaties aangeboden. De AFM vermoedt dat daarbij onjuiste informatie wordt verstrekt en essentiële informatie wordt weglaten.

Opbrengst naar andere doelen

Ook vermoedt de AFM dat slechts een beperkt deel van het opgehaalde geld is besteed aan nieuwe, innovatieve technologieën en dat het overgrote deel van het opgehaalde bedrag in zijn geheel niet is belegd en is gebruikt voor andere doelen. Hiermee overtreedt het Nederlands Innovatiefonds mogelijk de Wet handhaving consumentenbescherming (Whc).

Rekeningafschriften

Het Nederlands Innovatiefonds zegt met de obligaties geld aan te trekken om te investeren in nieuwe, innovatieve technologieën. Op basis van rekeningafschriften van het Nederlands Innovatiefonds en aan het fonds gelieerde entiteiten, constateert de AFM  dat slechts een beperkt deel van het opgehaalde geld hieraan is besteed. Het overgrote deel van het opgehaalde geld is volgens de toezichthouder overgemaakt naar andere ondernemingen die worden geleid door dezelfde directie als het Nederlands Innovatiefonds en wordt besteed aan heel andere zaken dan waarover beleggers zijn geïnformeerd.

Oneerlijke handelspraktijken

Ondanks die vaststelling spreekt de AFM vooralsnog van een “mogelijke overtreding” van de Whc. “De AFM heeft nog geen overtreding vastgesteld, maar waarschuwt consumenten al wel.”

 

Reageer op dit artikel