nieuws

Tot 63 dagen wachten op hypotheek, NIBC laakt onderzoeksmethode

Financiële planning 3386

Tot 63 dagen wachten op hypotheek, NIBC laakt onderzoeksmethode

Bijna een kwart van de huizenkopers moest het afgelopen jaar zo lang wachten op het finale akkoord voor hun hypotheek dat de koop van de beoogde woning niet door dreigde te gaan. Dit blijkt uit cijfers van HDN die het televisieprogramma Kassa opvroeg. NIBC spande de kroon met een wachttijd die opliep tot 63 dagen, maar volgens de bank liggen de feiten een stuk genuanceerder.

Volgens Kassa is het tienduizenden huizenkopers niet gelukt binnen de gemiddelde termijn van het voorbehoud financiering van zes weken een hypotheek af te sluiten. Binnen deze termijn kunnen huizenkopers onder voorwaarden kosteloos van de koop afzien.

Afwijzingsbrief nodig

“Maar hiervoor heb je wel een afwijzingsbrief nodig van de bank en die krijg je niet als de hypotheekaanvraag nog loopt, bijvoorbeeld omdat de bank aanvullende documenten van de klant nodig heeft om zijn financiële situatie goed in te schatten”, zo vertelt directeur Jeroen Wolfsen van vergelijkingssite MoneyWise.

Drie weken te laat

Uit aanvullende door Kassa opgevraagde cijfers van Accelerate, een software toepassing van HD Connect voor twintig grote financieel dienstverleners, blijkt dat de doorlooptijden van hypotheken kunnen oplopen tot 63 dagen bij NIBC. Dat is drie weken te laat bij een financieringsvoorbehoud van zes weken. Het is onduidelijk hoeveel mensen daadwerkelijk hun huis mis liepen of een boete moesten betalen.

Stuk genuanceerder

Volgens Richard Leijnse, marketing directeur van NIBC, ligt de werkelijkheid een stuk genuanceerder dan door Kassa is gepresenteerd. “Wij hebben het afgelopen jaar maar 69 aanvragen behandeld die via Accelerate tot ons zijn gekomen. Die aanvragen kwamen via drie advieskantoren bij ons binnen, terwijl we met veel meer kantoren zaken doen. Het gaat om nog niet 1% van het totaal aantal aanvragen, dus het is totaal niet representatief voor hoe wij scoren. Als we zelf naar onze gemiddelde doorlooptijd kijken, komen we uit op 33 dagen. Daarbij moet je dan nog in aanmerking nemen dat wij een bank zijn die zich juist richt op de complexere zaken, bijvoorbeeld mensen met een restschuld. Die nuance zat totaal niet in de uitzending.”

 

Reageer op dit artikel