nieuws

Starters mogen meer lenen voor hypotheek

Financiële planning 3388

De regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen dat minister Kajsa Ollongren een uitzondering voor starters maakt. De partijen sturen er op aan om het mogelijk te maken dat starters in 2018 toch iets meer mogen lenen om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te kunnen sluiten, zo meldt het AD.

Starters mogen meer lenen voor hypotheek

Volgens het AD willen de regeringspartijen dat het percentage voor mensen met een NHG-hypotheek op 101 procent blijft zoals in 2017 het geval ook was. Volgens de nieuwe plannen mogen huizenverkopers vanaf 1 januari echter maximaal 100 procent van de waarde van hun nieuwe woning financieren met geleend geld. Bijkomende kosten, waaronder de overdrachtsbelasting en de notariskosten, moeten door de toekomstige kopers geheel zelf worden betaald.

Kind van de rekening

Verschillende organisaties vinden starters de kind van de rekening omdat het voor deze groep steeds lastiger wordt om een hypotheek af te kunnen sluiten. Vanuit de woningmarkt is heel verdeeld gereageerd op het nieuwe regeerakkoord. De Hypotheker gaf in oktober aan teleurgesteld te zijn over het nieuwe akkoord en vindt het een gemiste kans dat het nieuwe kabinet geen maatregelen heeft getroffen om de instroom van starters op de woningmarkt te stimuleren.

Organisaties als De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), Vereniging Eigen Huis (VEH) als VBO Makelaar het afgelopen half jaar in de politieke velden gelobbyd om de startersproblematiek in de woningmarkt integraal aan te pakken. Midden september presenteerden 19 marktpartijen, waaronder NVM en VBO Makelaar, hun position papers aan de Tweede Kamer waarin zij hun visies aandroegen om de problemen die starters in de huidige druk op de woningmarkt aan te pakken. Het credo bleek: bouwen, bouwen, bouwen.

Reageer op dit artikel