nieuws

‘Jonge’ zzp’er krijgt bij de ene bank twee ton meer hypotheek dan bij de andere

Financiële planning 2925

‘Jonge’ zzp’er krijgt bij de ene bank twee ton meer hypotheek dan bij de andere

Het maakt voor een zelfstandige die minder dan 3 jaar ondernemer is nogal uit bij welke geldverstrekker hij aanklopt voor een hypotheek. Banken rekenen het zzp-inkomen op verschillende manieren mee. Daardoor kan in de maximale hypotheek voor een stel met een gezinsinkomen van twee keer modaal twee ton verschil zitten, afhankelijk van de geldverstrekker. Dat blijkt uit onderzoek van Ikbenfrits.nl.

Online hypotheekadviseur Ikbenfrits.nl vergeleek de maximale hypotheek van 22 geldverstrekkers. Partners met beiden een modaal inkomen, één in loondienst en de ander twee jaar zzp’er, kunnen bij Delta Lloyd twee ton meer lenen (bijna € 363.000) dan bij Munt (ruim € 163.000). Andere geldverstrekkers zitten daartussenin, laat het onderzoek zien.

Uiteenlopende rekenmethodes

Volgens Ikbenfrits.nl komen de verschillen doordat banken uiteenlopende methodes hanteren om het inkomen te bepalen bij ondernemers die minder dan 3 jaar geleden voor zichzelf zijn begonnen. Sommige geldverstrekker tellen volgens de hypotheekadviseur bijvoorbeeld het zzp-inkomen maar voor 85% mee.

Sommige banken gebruiken de vorig jaar vernieuwde NHG-normen voor ondernemers ook voor hypotheken boven die grens. Veel geldverstrekkers doen dat echter nog niet, constateren de onderzoekers. NHG houdt bij het berekenen van de hoogte van de hypotheek rekening met eventuele eerdere inkomsten uit loondienst.

Reageer op dit artikel