nieuws

Bijna helft starters moet pas op de plaats maken op woningmarkt

Financiële planning 1407

Bijna helft starters moet pas op de plaats maken op woningmarkt

Driekwart van de starters zegt last te hebben van krapte op de woningmarkt. In stedelijke gebieden is dat zelfs 88%. Bijna de helft van de starters heeft het zoeken naar een eerste huis uitgesteld. Dat constateert ING in het Woonbericht. Volgens de bank is het vertrouwen in de woningmarkt afgelopen jaar stabiel gebleven.

Het vertrouwen in de woningmarkt is in het laatste kwartaal van 2017 met een stand van 113 hetzelfde gebleven als in het derde kwartaal. Daarmee bevindt dit cijfer zich al ruim een jaar op een stabiel niveau. Wel vinden de respondenten van het ING Woonbericht-onderzoek het een steeds minder gunstige periode voor de aankoop van een woning.

Optimisme over verkoopkansen

Over de ontwikkeling van de hypotheekrente zijn koopwoningbezitters en potentiële starters juist een stuk positiever. Huizenbezitters verwachten snel hun eigen huis te kunnen verkopen. Sinds ING in 2009 begon met het Woonbericht-onderzoek waren respondenten nog nooit zo optimistisch hierover.

Starters geven aan het moeilijk te hebben op de woningmarkt. Niet alleen stelt bijna de helft de aankoop van een huis uit, een kwart doet bovendien concessies aan het aankoopbedrag, de buurt en de omvang van de woning.

Beleggers

De invloed van beleggers die woningen opkomen lijkt vanuit het perspectief van starters mee te vallen, merkt ING op. Van de ondervraagden van wie wel eens een bod is afgewezen, geeft 11% aan dat de woning waarin ze waren geïnteresseerd naar een belegger is gegaan.

Overigens heeft driekwart van de woningbezitters bij de verkoop van de woning een voorkeur voor een koper die er zelf gaat wonen. 87% gaat echter overstag als er door een belegger meer geld geboden wordt, 38% al bij een verschil tot 10.000 euro. Slechts 13% is principieel en zegt ook niet aan een belegger te verkopen bij een verschil van 50.000 euro of meer.

Reageer op dit artikel