nieuws

Toezichthouders en ministerie: ‘Betrek intermediair bij aanpak aflossingsvrije hypotheken’

Financiële planning 1682

Toezichthouders en ministerie: ‘Betrek intermediair bij aanpak aflossingsvrije hypotheken’

Het Financieel Stabiliteitscomité roept kredietverstrekkers op een gerichte aanpak te ontwikkelen voor de risico’s van aflossingsvrije hypotheken. Bij die aanpak moeten intermediairs nauw betrokken worden.

Volgens het Financieel Stabiliteitscomité, met daarin vertegenwoordigers van DNB, AFM en het ministerie van Financiën, bestaat meer dan de helft van de hypotheekschuld van Nederlandse huishoudens uit aflossingsvrije leningen. Het comité vreest dat aan het eind van de looptijd problemen ontstaan: hoge hypotheekuitgaven in combinatie met een lager (pensioen)inkomen.

Extra aflossen

“Door tijdig hun financiële situatie in kaart te brengen en indien nodig maatregelen te treffen, kunnen huishoudens eventuele toekomstige problemen voorkomen”, aldus het stabiliteitscomité in een persbericht. “Kredietverstrekkers en intermediairs spelen een belangrijke rol bij het informeren van klanten over de risico’s en het aandragen van mogelijke oplossingen, zoals extra aflossen en het verkleinen van het aflossingsvrije deel van de hypotheek.

Nu brengen de vier grootste banken de meest risicovolle banken in kaart. Het comité is daar blij mee, maar vindt het niet genoeg. Alle kredietverstrekkers zouden moeten meewerken aan een gerichte aanpak. Die zou in ieder geval moeten bestaan uit een risico-identificatie, een proactieve klantbenadering, maatwerk en het inrichten van een centraal informatiepunt. Het comité hoopt dat de sector hiervoor best practices opstelt.

Reageer op dit artikel