nieuws

Radar interviewt slachtoffer woekerpoliszaak ASR: “Sterk gevoel gerechtigheid”

Financiële planning 7685

In de uitzending van het programma Radar werd gisteravond Harry Lutgerink geïnterviewd. Lutgerink sloot in 1991 drie identieke Falcon Levensplan polissen af bij ASR. Het gerechtshof Den Bosch oordeelde vorige week , in een door ConsumentenClaim aangespannen woekerpolisprocedure tegen ASR, dat de door ASR verstrekte informatie bij het afsluiten van de polis onjuist en misleidend was. ASR heeft hiermee volgens het hof onrechtmatig gehandeld door hoge verborgen kosten in te houden. Lutgerink spreekt van een “sterk gevoel van gerechtigheid”.

Radar interviewt slachtoffer woekerpoliszaak ASR: “Sterk gevoel gerechtigheid”

“Het is een druppel op een gloeiende plaat, het kapitaal was veel hoger ingeschat”, zegt Lutgerink in de uitzending. Lutgerink meldt dat hij er een “heel blij gevoel” aan heeft overgehouden. Lutgerink hoopt dat het vonnis een zetje geeft en dat andere gedupeerden zich er door gesterkt voelen om ook een procedure te starten tegen ASR.

Lutgerink sloot de polis, die in deze zaak werd behandeld, af voor zijn dochter bij haar geboorte. De polis zou lopen tot haar 72e verjaardag met een rendement van 13 procent. Lutgerink werd ooit 50 miljoen gulden voorgespiegeld in de officiële papieren van de polis. Zijn inleg van €20.000 staat nu echter op €29.803. Radar meldt dat eind 2010 het gemiddelde rendement na 19 jaar nog maar 2,2% bleek te zijn.

ASR heeft volgens het hof niet duidelijk genoeg uitgelegd hoe de afgesloten beleggingspolis werkte en welke kosten zouden worden ingehouden. In plaats daarvan werd de nadruk gelegd op de mogelijke opbrengsten.

Gevolgen andere verzekeraars

De uitspraak heeft volgens ConsumentenClaim ook grote gevolgen voor andere verzekeraars. De stelling van verzekeraars dat bij het afsluiten van woekerpolissen kosten niet gespecificeerd hoefden te worden en dat kon worden volstaan met een rekenvoorbeeld, werd door het hof van tafel geveegd.

Reageer op dit artikel