nieuws

Ook Wiegel kan afschaffen Wet-Hillen niet voorkomen

Financiële planning 1927

Met het introduceren van de ‘aflosboete’ maakt het kabinet zich schuldig aan ‘onbehoorlijk politiek handelen’. Voormalig VVD-leider Hans Wiegel zei dat donderdag in een hoorzitting van de Tweede Kamer over het geleidelijk afschaffen van de wet-Hillen. Maar dat mocht niet baten. De behandeling van de benodigde wet zal volgende week al zijn beslag krijgen, zo besloot de vaste Kamercommissie meteen na de hoorzitting.

Ook Wiegel kan afschaffen Wet-Hillen niet voorkomen

De Kamer hoorde vandaag een aantal deskundigen en belanghebbenden over de aflosboete. Aan het woord kwamen onder meer ouderenorganisaties en vertegenwoordigers van De Nederlandsche Bank en het Centraal Planbureau. Vooral ouderen zouden de dupe zijn van de maatregel, omdat zij vaak geen hypotheekschuld meer hebben. Op uitnodiging van 50PLUS gaf ook VVD-coryfee Hans Wiegel acte de presence.

Haaks op aflossen

Volgens Wiegel staat de aflosboete haaks op het beleid dat al diverse kabinetten voeren: het bevorderen van het eigen woningbezit en het aflossen van de hypotheekschuld. Volgens hem “rook het kabinet dat het niet goed zat” met het plan. Het wilde de wet-Hillen eerst in twintig jaar afschaffen en maakte daar later dertig jaar van.

Saboteren

Volgens het Algemeen Dagblad trommelde het regeringskwartet in de procedurevergadering van de Kamercommissie zoveel eigen leden op, dat vertraging van de wetsbehandeling werd voorkomen. 50PLUS-Kamerlid Martin van Rooijen is verbolgen: “De uitgestoken hand van Rutte is nu een voet waarmee hij trapt.” Hij wil tijdens het debat over de kwestie 900 minuten spreektijd en daarmee de gang van zaken zo veel mogelijk saboteren.

Reageer op dit artikel