nieuws

NVHP: ‘Kennis- en ervaringstoets is een farce’

Financiële planning 3615

De kennis- en ervaringstoets die consumenten moeten doen om zelf een hypotheek te mogen afsluiten (execution only) stelt niets voor. Dat geeft Evert Creemers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Erkend Hypothecair Planners (NVHP) aan op KopMunt, de blogsite van geldverstrekker Munt. Erkend Hypothecair Planners spelen volgens hem in de Champions League van het financieel advies. 

NVHP: ‘Kennis- en ervaringstoets is een farce’
Houten 12-04-2017 ALV NVHP Foto Raphael Drent

Impliciet stelt Creemers (foto) in zijn blog dat alleen een Wft-diploma wat magertjes is als je als adviseur Max Verstappen-aspiraties hebt. “Wie de WFT-opleiding met succes heeft afgerond, heeft zijn rijbewijs gehaald en kan autorijden. Maar met een EHP-titel heb je er ook een slipcursus en andere cursussen bij, zodat je veel beter de weg op kunt.”

Beleggingsverzekering

Door de extra kennis die de adviseurs opdoen tijdens de EHP-opleiding kan de EHP’ers volgens Creemers ook adviseren over lastiger onderwerpen en behoeden voor verkeerde keuzes.  “Het afkopen van een beleggingsverzekering of spaarregeling wordt weliswaar vaak aangeraden, maar is vaak een onhandige keuze. Of de overlijdensdekking: daar kijken we ook verder dan alleen naar de hypotheek: als de kostwinner overlijdt, moet niet alleen de hypotheek betaald worden, maar ook de boodschappen.”

Nog geen Mondriaan

Dat consumenten echter in toenemende mate de adviseur links laten liggen en zelfstandig een hypotheek afsluiten stuit hem helemaal tegen de borst. De verplichte vragenlijst bij execution only vindt hij een lachertje. “Wie een eenvoudige vragenlijst doorloopt, mag inmiddels zelf een hypotheek afsluiten. Die vragenlijst is een farce als je die vergelijkt met alleen al de WFT-opleiding. (…_Je kunt in een schilderswinkel een doek, kwasten en verf kopen, maar dan maak je nog geen Mondriaan. Laat de adviseur zijn advieswerk doen: creatief van aard, gedegen en doordacht.

‘Hypotheek is geen hit-and-run’

Volgens Creemers loopt de doe-het-zelvende klant een groter risico op wanbetaling doordat het besluit niet goed doordacht is. “Een ander risico is dat de klant niet alles uit zijn hypotheek haalt. Daardoor heeft hij bijvoorbeeld te hoge maandlasten, hij lost te weinig af of heeft een slechte overlijdensdekking. Een hypotheekadvies is ook geen hit-and-run: veranderingen bij de klant gedurende de looptijd kunnen veranderingen in de hypotheek noodzakelijk maken.”

 

Reageer op dit artikel