nieuws

NHG: ‘Inkomensverklaring zegt veel meer dan nieuwe tool serviceproviders’

Financiële planning 3724

Het Waarborgfonds Eigen Woningen(WEW) is not amused door de campagne die drie serviceproviders zijn gestart voor een nieuwe inkomensanalysetool voor ondernemers. Volgens het WEW, verstrekker van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), wordt ten onrecht de indruk gewekt dat hun inkomensverklaring niets zegt. Deze is juist veel nauwkeuriger dan de nieuwe tool, stelt het Waarborgfonds.

NHG: ‘Inkomensverklaring zegt veel meer dan nieuwe tool serviceproviders’

Gisteren lanceerden de serviceproviders FlexFront, De Financiële Makelaar en United Capital een nieuwe inkomensscan voor ondernemers die een hypotheek willen. De scan, ontwikkeld door het Validatie instituut inkomensvaststelling Zelfstandigen (ViiZ), is gebaseerd op de maatschappij specifieke criteria van inmiddels 18 geldverstrekkers. De adviseur hoeft alleen de jaarcijfers en aangiften IB te uploaden naar één van de samenwerkende serviceproviders. Het rapport dat wordt samengesteld, laat vervolgens de toetsinkomens van alle geldverstrekkers zien.

Sympathiek initiatief

Volgens de initiatiefnemers speelt de nieuwe tool in op het gegeven dat adviseurs en hun klanten vaak vastlopen bij het aanvragen van een ondernemershypotheek, omdat banken het zakelijk inkomen allemaal anders interpreteren. Ook de inkomensscan die NHG vorig jaar lanceerde en waarbij het inkomen wordt getoetst door externe adviesbureaus, helpt daar volgens de serviceproviders niet aan. Antoinette Kalkman, directeur FlexFront, stelt in am 36: over de inkomensverklaring van NHG: “Dat is een sympathiek initiatief waarmee je het inkomen van een ondernemer kunt uitrekenen, maar het zegt niets over hoeveel je hypotheek je met dat inkomen kunt krijgen bij de verschillende geldverstrekkers.”

100% NHG volgend

Die stellingname is in het verkeerde keelgat geschoten bij het WEW. “Het klopt niet dat de inkomensverklaring niets zegt over hoeveel hypotheek je kunt krijgen”, stelt een woordvoerder. “Immers, op eentje na zijn alle geldverstrekkers 100% NHG volgend ten aanzien van het toetsinkomen. Een hypotheekadviseur kan in zijn eigen software dus exact uitrekenen hoeveel hypotheek zijn klant kan krijgen per geldverstrekker.”

Bijna allemaal vijf sterren

Volgens NHG kan de adviseur dit zelfs veel nauwkeuriger berekenen dan ViiZ dit doet. “VIIZ vraagt immers alleen om de IB-aangifte en jaarcijfers en heeft geen informatie over de rest van de hypotheekaanvraag (inkomen partner, andere kredieten, etc.) Deze informatie kan ViiIZ dus ook niet meenemen in haar uitkomsten. De claim van VIIZ is dus niet correct. Bij NHG hebben bijna alle geldverstrekkers vijf sterren”, aldus de woordvoerder die daarmee verwijst naar het sterrensysteem dat ViiZ in haar rapport hanteert en waarmee de waarschijnlijkheid dat het inkomen op een juiste wijze is berekend, wordt aangegeven met sterren. Inmiddels hebben zich al 18 geldverstrekkers bij het nieuwe initiatief van de serviceproviders aangesloten, waarvan er 15 drie sterren hebben en 1 al vier.

Niet maatschappij specifiek

Kalkman slaat niet steil achterover van de kritiek van het Waarborgfonds. “De NHG-tool is niet maatschappij specifiek. Dat is een feit en NHG geeft dat ook toe. Dat ViiZ met minder gegevens de toets opmaakt, is vervolgens hun bewering. Ik betwijfel of NHG hierin gelijk heeft gezien de hoeveelheid gegevens die menig geldverstrekker heeft gegeven.”

Reageer op dit artikel