nieuws

Lage spaarrente duwt consument richting beleggen

Financiële planning 936

Nederland telt dit jaar ongeveer 1.385.000 beleggende huishoudens. Dat is een stijging van 14% ten opzichte van 2016, toen er nog ongeveer 1,2 miljoen beleggers in ons land waren, zo blijkt uit onderzoek van Kantar TNS. De drijver achter de recente groei lijkt de ultiem lage rente die  banken nog verstrekken op spaargeld.

Lage spaarrente duwt consument richting beleggen

 

De groei van het aantal beleggers is al een een paar jaar aan de gang. De lage rente op spaarrekeningen mist volgens Kantar TNS daarbij zijn uitwerking niet: sinds die in 2016 structureel onder de 1% daalde, is het aantal beleggende huishoudens gaan groeien. In 2016 nam het aantal beleggende huishoudens met 9% toe en nu in 2017 versnelde deze groei verder met 14% naar inmiddels 1.385.000 huishoudens, de sterkste toename sinds de beurshausse eind vorige eeuw.

Record in 2000

Volgens Kantar TNS betekent de aanwas niet dat de consument zich nu  net als toe ongeremd op beleggen stort.. “Want met nog geen 1,4 miljoen beleggende huishoudens zijn we nog ver verwijderd van het record van 1,9 miljoen dat in het jaar 2000 werd bereikt. Sterker nog, gezien de groei van de Nederlandse bevolking sinds die tijd zouden we nu 2,2 miljoen beleggende huishoudens moeten tellen om dat record te evenaren.”

Bandwagon-effect

Wel ziet het onderzoeksbureau ook nu het ‘bandwagon-effect’ weer optreden: onder degenen die in de afgelopen jaren gestart zijn met beleggen, zag de helft dat mensen in hun omgeving dat ook gingen doen. “Maar het meest opmerkelijk is wellicht de veiligheidsperceptie: die is nu even groot als in de jaren 90 want een even grote groep beleggers als toen is nu van mening dat beleggen steeds veiliger is geworden. De stabiele ontwikkeling van de beurs in 2017 is daar zonder twijfel debet aan.”

Cryptocurrencies nauwelijks populair

Beleggers storten zich bij de allocatie van hun spaargeld nauwelijks op cryptocurrencies zoals de bitcoin. Nauwelijks 2% van de beleggende huishoudens heeft deze in bezit en dat is even hoog als onder niet-beleggende huishoudens.

Reageer op dit artikel