nieuws

Examentraining (65): Hypothecair krediet

Financiële planning 1794

Nu de nieuwe PE-periode loopt, is ook het blokken, studeren en oefenvragen maken weer begonnen. Iedereen die een Wft-beroepskwalificatie (behaald voor 1 april 2017) in stand wil houden, moet voor 1 april 2019 succesvol het relevante PE-examen afleggen. Samen met opleidingsinstituut Hoffelijk Financieel biedt am:web adviseurs opnieuw de helpende hand door tweewekelijks een volledig uitgewerkte casus aan te bieden. Daarnaast biedt Hoffelijk Financieel adviseurs gratis de mogelijkheid om extra te oefenen met nieuwe casussen en kennisvragen. Deze week een casus met vragen uit de module Hypothecair krediet.

Examentraining (65): Hypothecair krediet

Casus
Margot is een alleenstaande vrouw van 61 jaar oud. Ze heeft een afspraak gemaakt met haar adviseur Hypothecair Krediet, omdat haar mobiliteit afneemt en ze daardoor op korte termijn aanpassingen wil laten doorvoeren in haar woning.

Margot werkt als docent gebarentaal en heeft een bruto maandsalaris van € 2.500.Wanneer Margot de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt, geniet zij naast haar AOW ook inkomen uit een lijfrente die zij jarenlang heeft opgebouwd. Verder heeft Margot geen werknemerspensioen opgebouwd. De lijfrente heeft een fiscale lijfrenteclausule en keert vanaf de AOW-gerechtigde leeftijd twintig jaar lang uit. De bruto maandelijkse uitkering bedraagt € 600.

Blijverslening
Margot heeft voor de aanpassingen in haar woning in totaal € 2.400,- nodig voor het verwijderen van drempels en het verbreden van de deurposten. De gemeente waarin Margot woont, biedt de Blijverslening aan.

Margot heeft sinds kort een nieuwe vriend, Jaron van 53 jaar oud. Jaron wil graag naar een nieuwe woning verhuizen en het stel overweegt daar samen in te trekken. Zij zouden dan volgend jaar samen een gelijkvloerse woning willen kopen voor € 200.000 (met een marktwaarde van € 200.000). Margot en Jaron willen graag een woning met NHG.

Vraag 1
Kan Margot volgens de kenmerken van een Blijverslening in aanmerking komen voor een hypothecaire Blijverslening, voor de aanpassingen aan haar huidige woning?

a) Nee, Margot leent te weinig om in aanmerking te komen voor een hypothecaire Blijverslening.
b) Nee, Margot is te oud voor een hypothecaire Blijverslening.
c) Nee, maar Margot komt wel in aanmerking voor een consumptieve Blijverslening.
d) Ja, Margot komt in aanmerking voor een hypothecaire Blijverslening.

Toetsterm
3c.1: Een passende hypotheekconstructie opstellen.

Vraag 2
Stel dat Margot en Jaron in 2018 een nieuwe woning kopen en ze een annuïtaire lening aangaan met een looptijd van dertig jaar. Kan bij de berekening van de leencapaciteit de lijfrente van Margot dan worden meegenomen volgens NHG

a) Nee, zij heeft de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet bereikt.
b) Nee, de uitkeringsduur is niet lang genoeg.
c) Ja, er rust een fiscale lijfrenteclausule op.

Toetsterm
3c.2: Het advies onderbouwen.

Vraag 3
Na slechts een korte zoektocht staan Margot en Jaron oog in oog met hun droomhuis. De woning is gelijkvloers en heeft precies de marktwaarde waarnaar ze op zoek waren. Zij kopen deze woning nog in 2017. Eind 2017 ontvangen ze het renteaanbod van de geldverstrekker en begin 2018 ontvangen ze het bindend aanbod. Welk bedrag kunnen Margot en Jaron lenen op basis van loan-to-value?

Antwoord: € …

Toetsterm
3c.2: Het advies onderbouwen.

 

Banner Hoffelijk Antwoorden

Banner Hoffelijk Meer oefeningen

Eerdere examentrainingen zijn hier te vinden.

Reageer op dit artikel