nieuws

Daling hypotheekrente lijkt einde te naderen

Financiële planning 7654

De daling van de hypotheekrente lijkt langzaam tot stilstand te komen, signaleert De Hypotheekshop. “Hoewel ook vorige week een aantal geldverstrekkers weer de rentetarieven verlaagde, lijkt de daling van de hypotheekrente nu toch enigszins af te remmen.”

Daling hypotheekrente lijkt einde te naderen

De meeste aanbieders, bijna allemaal banken, voerden slechts kleine aanpassingen door op de lange en middellange rentevaste perioden. Allianz heeft voor de tweede week op rij de rentes verlaagd en biedt volgens de keten “hele scherpe tarieven aan op alle belangrijke rentevaste perioden”. De Hypotheekshop zag afgelopen week meer aanvragen dan gemiddeld dit jaar. “Gezien de fase van het jaar is dat normaal. De meeste hypotheekoffertes die echter vanaf dit moment worden uitgebracht, zullen niet meer in het huidige jaar door de geldverstrekkers worden geaccordeerd. Door de nieuwe regels zullen deze aanvragen daarom al moeten voldoen aan de leennormen van 2018, zoals onder meer de Nibud-normen”, geeft de keten aan. Die vraagt zich af of aanbieders met de nieuwe regels in het achterhoofd dit jaar eerder de rente gaan verhogen dan gebruikelijk aan het einde van het jaar. “Wellicht dat ze door de felle concurrentie juist afzien van deze eindejaarsverhogingen.”

Huizenprijs sterk in de lift

Het CBS noteert ondertussen stevige prijsstijgingen op de woningmarkt: in oktober waren koopwoningen gemiddeld 8,2% duurder dan in oktober 2016. “Dit is de grootste prijsstijging in bijna 16 jaar.” Vergeleken met het dieptepunt in juni 2013 zijn huizen nu 22% duurder. “Ten opzichte van de piek in 2008 is het prijsniveau nog ruim 4% lager.”

Reageer op dit artikel