nieuws

Woning tot € 200.000 is nu heilige graal in grote stad

Financiële planning 1989

Een betaalbare woning in een van de vier grote steden wordt steeds minder haalbaar voor starters op de woningmarkt. Dit blijkt uit onderzoek van makelaarsvereniging NVM. In steden als Amsterdam loopt ook het totaal aantal transacties inmiddels flink terug, reden voor NVM-voorzitter Ger Jaarsma om bij het nieuwe kabinet te pleiten voor meer regie op de woningmarkt.

Woning tot € 200.000 is nu heilige graal in grote stad

Voor het tweede achtereenvolgende kwartaal bleef het aantal woningtransacties praktisch gelijk gebleven aan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. NVM-makelaars verkochten bijna 41.000 bestaande woningen (59.000 transacties totaal). Waar verschillende typen eengezinswoningen nog een plus lieten zien van 2 tot 9% meer verkopen, dempten appartementen (-9,4%) het aantal transacties behoorlijk.

Oververhitte woningmarkten

De daling in het totaal aantal transacties laat zich vooral zien in de overhitte woningmarkten in de steden, waar veel appartementen staan. Amsterdam zag het aantal transacties vorig kwartaal met 17% teruglopen ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden, Delft met 16% en Leiden met 14%. Ook Woerden kende een daling van 14% in het aantal transacties in vergelijking met een jaar eerder. Grote plussen werden juist behaald in woningmarkten waar het herstel relatief laat op gang is gekomen. Zo werden er in regio’s als Noord-Limburg, Zuidoost-Groningen en Hardenberg ruim 30% meer woningen verkocht in vergelijking met een jaar eerder.

Stemming slaat om

Volgens NVM-voorzitter Ger Jaarsma (foto) slaat de stemming in een aantal woningmarktgebieden inmiddels om. “In de ruime woningmarktgebieden zit de vaart in de woningmarkt er lekker in met (flinke) plussen in het aantal transacties en nog voldoende aanbod om ook in de nabije toekomst voldoende transacties te realiseren. In de krappe woningmarktgebieden stagneert de markt juist met een daling in het aantal transacties, flinke prijsstijgingen en door het gebrek aan voldoende (nieuwbouw)aanbod.”

Woningen tot € 200.000

Met name starters die in de grote steden een betaalbare koopwoning zoeken staan in toenemende mate voor een gesloten deur. In Amsterdam is het aantal transacties tot € 200.000 euro met 67% gedaald in een jaar tijd, in Utrecht met ruim 40% en in Den Haag en Rotterdam 30%. “Huishoudens met een beperkte financiële armslag zullen hun heil moeten zoeken in omliggende gebieden of uit moeten wijken naar de vrije huursector”, aldus Jaarsma.

Nieuwe coalitie

Hij stelt het een goede zaak te vinden dat de nieuwe regeringscoalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie “over de volle breedte van de woningmarkt” maatregelen neemt. “Samenhang is belangrijk voor een evenwichtige woningmarkt. Het liefst hadden we al eerder voor een interdepartementale minister voor Bouwen gepleit, maar ik hoop dat dit Kabinet een duidelijke regierol op zich neemt ten aanzien van de woningmarkt. Want regie is echt noodzakelijk voor een goede balans tussen koop en huur, voor de sociale en vrije huursector, voor starters en doorstromers, voor wonen in de stad en op het platteland, en om ervoor te zorgen dat alle Nederlanders hun woonwensen kunnen realiseren en goed kunnen reizen tussen woning en werk.”

Reageer op dit artikel