nieuws

Verlaging renteaftrek raakt driekwart huizenbezitters

Financiële planning 5534

Ruim driekwart van de werkende Nederlanders met een eigen woning ondervindt vanaf 2020 linksom of rechtsom de gevolgen van de dalende hypotheekrenteaftrek. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De statistici hebben op een rijtje gezet wat de gevolgen zijn van het nieuwe belastingstelsel dat de aanstaande coalitiepartijen hebben afgesproken in het nieuwe regeerakkoord.

Verlaging renteaftrek raakt driekwart huizenbezitters

In de plannen van het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is afgesproken dat het belastingstelsel drastisch wordt hervormd. In plaats van de huidige vier schijven komen er twee. Het tarief van de huidige eerste schijf gaat van 36,5% naar 36,93%. De werkenden in de huidige tweede en derde schijf (nu maximaal 40,4%) gaan volgens het regeerakkoord ook onder deze nieuwe eerste schijf vallen. Het huidige toptarief van 52% wordt verlaagd naar 49,5% en gaat gelden voor de nieuwe tweede schijf.

Lager eigenwoningforfait

De verlaging van de tarieven in de huidige tweede, derde en vierde schijf heeft ook tot gevolg dat de hypotheekrenteaftrek (HRA) lager uitvalt voor 4,1 miljoen van de 5,4 miljoen werkenden met een eigen woning. 1,3 miljoen werkenden met een laag inkomen en toch een eigen woning krijgen in het nieuwe stelsel een fractie meer hypotheekrenteaftrek. De lagere HRA wordt in het nieuwe stelsel gecompenseerd door een lager eigenwoningforfait.

HRA sowieso beperken

Los van de stelselwijziging heeft de nieuwe coalitie in het regeerakkoord al bekend gemaakt de HRA sowieso te willen gaan beperken. Vanaf 2020 moet de maximale aftrek met 3 procentpunt per jaar worden verminderd tot pakweg 38% in 2023. 4,1 miljoen belastingplichtigen betalen nu dus al een hoger tarief.

Reageer op dit artikel