nieuws

Nog nooit zo veel huizen verkocht als afgelopen kwartaal

Financiële planning 1225

Nog nooit zo veel huizen verkocht als afgelopen kwartaal

In het derde kwartaal van 2017 zijn ruim 61.000 bestaande woningen verkocht. Dat is het hoogste aantal in een kwartaal ooit, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS en het Kadaster. Vooral vrijstaande woningen wisselden van eigenaar. De prijzen van dat huizentype stegen het minst snel.

Het aantal verkochte woningen in het derde kwartaal van 2017 lag ruim 1% hoger dan dezelfde periode een jaar eerder. De verkopen van vrijstaande woningen zijn met bijna 8% het sterkst toegenomen. Het aantal verkochte appartementen lag juist bijna 4% lager dan vorig jaar.

Vrijstaande woningen

In het derde kwartaal lagen de prijzen van verkochte koopwoningen 7,6% hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. De prijs van appartementen steeg met bijna 12% het hoogst. Vrijstaande woningen werden ook duurder, maar daar was de prijsstijging met een kleine 6% het minst.

Tussenwoningen zijn voor het eerst weer duurder dan voor de crisis. Vorig kwartaal gold dit al voor appartementen. De prijsstijgingen van twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen waren de afgelopen vier jaar minder groot dan van andere woningtypen. Ten opzichte van de piek in het derde kwartaal van 2008 is het prijsniveau van vrijstaande woningen nog bijna 15% lager.

Daling verkoop in Randstad

In Amsterdam, Rotterdam en Utrecht en in de provincies Noord-Holland en Utrecht daalden de verkoopaantallen ten opzichte van een jaar eerder. Op deze locaties stegen afgelopen kwartaal wel de prijzen het hardst. De huizen in Noord-Holland zijn 11% duurder dan vorig jaar en er wisselden 8% minder van eigenaar. Van de vier grote steden werden alleen in Den Haag meer woningen verkocht dan in het derde kwartaal van 2016.

Reageer op dit artikel