nieuws

Geen overgangstermijn voor toetsmoment hypotheeknormen

Financiële planning 1720

Consumenten moeten tijdig rekening houden met de verandering van de hypotheeknormen per 1 januari 2018. Het definitieve aanbod geldt daarbij als toetsmoment, zo waarschuwt de AFM. Op een overgangstermijn net als begin dit jaar hoeven hypotheekadviseurs niet te rekenen.

Geen overgangstermijn voor toetsmoment hypotheeknormen

Per 1 januari 2018 wijzigen de leennormen. De maximale hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning wordt 100%. Ook veranderen de inkomensnormen.  Het bindende aanbod is leidend bij de bepaling of iemand nog valt onder de normen van 2017 of die van volgend jaar. Als een bindend aanbod nog in 2017 wordt uitgebracht, kan worden getoetst aan de huidige leennormen. Wordt dat aanbod pas begin volgend jaar uitgebracht, dan de gelden de normen van 2018.

Tijdig informeren

Hypotheekadviseurs en- verstrekkers hebben volgens de toezichthouder goed zicht op de doorlooptijden van een hypotheekaanvraag en kunnen dus inschatten of het bindend aanbod nog in 2017 wordt uitgebracht. “Als dit niet het geval is, dan is het belangrijk dat huizenkopers tijdig worden geïnformeerd over de wijzigingen in de leennormen zodat ze daar rekening mee kunnen houden”, aldus de toezichthouder  Huizenkopers kunnen de doorlooptijd verkorten door vooraf alle noodzakelijke documenten aan te leveren.” Eerder deze maand waarschuwden De Hypotheekshop en makelaarsvereniging NVM al voor extra drukte in de laatste maanden van dit jaar door de verandering van de leennormen in 2018. Beide partijen hebben de Tweede Kamer per brief gevraagd het moment van aanvraag als toetsmoment te hanteren.

Geen overgangstermijn

Hypotheekadviseurs en hun klanten hoeven dit jaar niet te rekenen op een overgangstermijn. Medio december 2016 verleende de AFM huizenkopers nog een maand extra respijt (tot 1 februari 2017). “Omdat er vorig jaar sprake was van nieuwe regels over het bindend aanbod gold er een overgangstermijn”, aldus de AFM.  “Het is belangrijk dat hypotheekverstrekkers een aanvraag efficiënt beoordelen zodat een huizenkoper niet te lang in onzekerheid hoeft te blijven of hij de hypotheek kan krijgen. Dit is vooral belangrijk bij een financieringsvoorbehoud. In het hypotheekadvies kan al rekening worden gehouden met de nieuwe leennormen als verwacht wordt dat er volgend jaar geen bindend aanbod is. Daarom is er dit jaar geen overgangstermijn. Als het in een individuele situatie verantwoord is, kan door hypotheekverstrekkers onderbouwd worden afgeweken van de geldende leennormen– de zogenoemde explain mogelijkheid.”

Reageer op dit artikel