nieuws

‘Deadline 1 september voor publicatie nieuwe leennormen is onhaalbaar’

Financiële planning 991

Het voorstel van makelaarsvereniging NVM en De Hypotheekshop om leennormen voor het nieuwe jaar voortaan uiterlijk vier maanden voordat ze ingaan bekend te maken is niet haalbaar. Een deadline van 1 september komt te vroeg, schrijft vertrekkend minister Jeroen Dijsselbloem aan de Tweede Kamer. Volgens hem zal het ministerie er wel alles aan doen om nieuwe hypotheekregels elk jaar zo snel mogelijk na Prinsjesdag te publiceren.

‘Deadline 1 september voor publicatie nieuwe leennormen is onhaalbaar’

NVM en De Hypotheekshop hadden de Tweede Kamer gevraagd hypotheken voortaan te laten toetsen aan de normen die golden op het moment van aanvraag. Zo kan onzekerheid over financiering door verandering van hypotheekregels per 1 januari worden weggenomen, menen zij. De Autoriteit Financiële Markten maakte gisteren al bekend dat er voor dergelijke veranderingen in de leennormen dit jaar geen overgangsregeling komt.

Na Prinsjesdag

Dat schrijft ook Dijsselbloem aan de Tweede Kamer in een reactie op de brief van NVM en De Hypotheekshop. Hij kan de briefschrijvers evenmin tegemoetkomen in hun wens om de leennormen al op 1 september bekend te maken. “De hoogte van de maximale hypotheek in het volgende jaar is immers afhankelijk van de koopkrachtontwikkeling en het kabinetsbeleid, dat pas op de derde dinsdag van september (op Prinsjesdag) bekend wordt”, meldt de vertrekkend politicus.

Dijsselbloem zegt dat het ministerie ernaar streeft de hypotheekregels zo spoedig mogelijk na Prinsjesdag vast te stellen. Kredietverstrekkers en hypotheekadviseurs krijgen zo volgens de bewindsman voldoende tijd om hun systemen er op in te richten. “Door tijdig te anticiperen op deze nieuwe normen wordt onzekerheid voor consumenten voorkomen en kunnen consumenten die te maken zouden kunnen krijgen met een verkrapping van de leencapaciteit passend worden geadviseerd.”

Geen dubbele systemen

In de brief schrijft Dijsselbloem dat hij het voorstel van NVM en Hypotheekshop om hypotheken voortaan te toetsen aan de normen van het moment van aanvraag eerder dit jaar met de sector heeft besproken. Samen met partijen uit de branche heeft hij geconcludeerd dat dit niet haalbaar is. Het zou betekenen dat zowel de normen van het huidige jaar als die van het daaropvolgende jaar moeten worden opgenomen in het bindende aanbod voor de klant. Dijsselbloem noemt het tijdelijk hanteren van dubbele systemen bovendien onwenselijk. Dit komt de doorloopprocessen bij kredietverleners niet ten goede, denkt hij.

Reageer op dit artikel