nieuws

De Hypotheekshop voorspelt: ‘Fors hogere hypotheekrentes komen er aan’

Financiële planning 9517

De Hypotheekshop meldt dat, in tegenstelling tot andere geldverstrekkers, banken zoals ABN Amro, ING en SNS de afgelopen drie weken de hypotheekrentes hebben verhoogd. Volgens De Hypotheekshop heeft dit te maken met nieuwe Basel-regelgeving die voorschrijft dat banken meer reserves moeten aanhouden voor risico’s op hun hypotheekportefeuilles. De kosten daarvan zullen waarschijnlijk leiden tot forse hogere hypotheekrentes, zo voorspelt De Hypotheekshop.

De Hypotheekshop voorspelt: ‘Fors hogere hypotheekrentes komen er aan’

De Hypotheekshop geeft aan dat vorige week de gemiddelde hypotheekrentes weer daalden, al betrof het alleen de (middel)lange rentes. “Hoewel de meeste geldverstrekkers (verzekeraars, regiepartijen) de afgelopen week hun rente verlaagden, valt op dat veel banken (ABN AMRO, ING, SNS) hun tarieven sinds drie weken juist (licht) verhogen. Dat is opmerkelijk omdat de kapitaalmarkt daar de laatste weken geen aanleiding toe geeft. Bovendien is het najaarsseizoen pas recent van start gegaan.”

Reserves aanhouden voor risico’s op hypotheekportefeuilles

Hierdoor rijst volgens De Hypotheekshop de vraag of de verhogingen wellicht al te maken hebben met de aanstaande nieuwe Basel-regelgeving die voorschrijft dat banken meer reserves moeten aanhouden voor risico’s op hun hypotheekportefeuilles. “De kosten daarvan zullen waarschijnlijk leiden tot fors hogere hypotheekrentes. Hoewel het aandeel betalingsachterstanden in Nederland internationaal ook tijdens de crisis zeer laag was, lijkt hier in de nieuwe regels geen rekening mee te worden gehouden”, aldus de franchiseketen.

Reageer op dit artikel