nieuws

Data van de toekomst: ING ‘bang’ voor Amazon

Financiële planning 2377

Volgens ceo Ralph Hamers van ING komt de grootste dreiging van Amazon en niet van start-ups uit de fintech-hoek, zo meldt het FD. “Als die grote platforms kiezen voor de bankenwereld, kunnen ze enorm veel doen. Ze kunnen alles kopen, ze hebben zulke grote reserves. Het zou me niets verbazen als het een keer gaat gebeuren”, aldus Hamers.

Data van de toekomst: ING ‘bang’ voor Amazon

In de ontwikkeling rondom de omgang en het toegankelijk maken van data, dat gepaard gaat met de PSD2 regelgevingen, gaat de angst bij banken steeds meer leven. Waar de banken voorheen de grootste dreiging zagen in de fintech en insurtech start-ups, wordt er nu vooral gekeken naar grote techplatforms zoals Google, Apple en Amazon.

Groot gevaar

Vooral dat laatste platform brengt volgens Hamers het grootste gevaar met zich mee. Zo zei hij volgens het FD tijdens het fintech-congres Money 20/20 in Las Vegas: “Amazon toont de meeste durf en gaat buiten zijn eigen paden, met aanpalende diensten. Maar we moeten zeker niet alleen naar het Westen kijken. In China hebben techplatforms Alibaba en TenCent al een bankvergunning en ze leveren ook alle bankdiensten.”

Volgens Hamers is geen enkele fintech er in geslaagd een bedreiging te vormen voor banken, al prijst hij wel de betaaldienst Adyen. Wat betreft de toekomstvisie van ING geeft Hamers aan dat ING zich volgens hem kan onderscheiden door bankdiensten, zoals betaaldiensten, aan te bieden via platforms zoals Amazon en Google. Daarnaast richt hij zijn strategische pijlen ook op het ontwikkelen van een open platform waarop andere bedrijven diensten kunnen aanbieden.

Open platform

Mensen zijn volgens Hamers niet graag bezig met bankzaken, hijzelf meegerekend. Een nieuw open platform waarop van allerlei diensten kunnen worden aangeboden is volgens hem de toekomst. Het extra verkeer op een dergelijk platform heeft de potentie om vervolgens extra werk op te leveren voor de bank. Als eigenaar van het platform staat ING ook open voor het delen van de omzet met andere aanbieders die van het platform gebruik maken.

Wat is het tijdspad? Eind 2020 moet één ING-platform in de visie van Hamers beschikbaar zijn voor Spanje, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Tsjechië, en een jaar later nog een voor Nederland en België. “Duitsland, waar ING ongeveer 8 miljoen klanten heeft, ontwikkelt zich ook tot een platform waar ook diensten van anderen worden aangeboden. Het ultieme streven is een wereldwijd werkend open platform aan te kunnen bieden”, zo meldt het FD.

PSD2 en data blokkeren

Het FD vroeg door en vroeg onder andere of de Europese Commissie bij ING is binnengevallen in verband met PSD2. Hamers gaf daar geen commentaar op. Zweedse financiële start-ups zouden namelijk in Brussel geklaagd hebben dat Nederlandse banken een afspraak lijken te hebben gemaakt om de Zweedse verzoeken tot bepaalde data te blokkeren.

Hamers zegt PSD2 te verwelkomen. De implementatie zal volgens hem in beginfase worden belemmerd door het achterblijven van de aanpassing van nationale wetgeving in de meeste Europese landen. Banken zijn vanaf 1 januari verplicht bepaalde data delen met financiële start-ups. “ING zegt beide te zijn: bank en fintech”, zo meldt het FD.

 

Reageer op dit artikel