nieuws

Vakantiehuis als alternatief voor lage spaarrente

Financiële planning 1189

Vakantiehuis als alternatief voor lage spaarrente

De groei op de markt voor recreatiewoningen in Nederland zet stevig door, zo blijkt uit onderzoek van Bureau Stedelijke Planning in opdracht van makelaarsvereniging NVM. Volgens de makelaars is de groei vooral te danken aan de lage spaar- en hypotheekrente.

Nadat in 2015, voor het eerst na jarenlange prijsdalingen, het aantal transacties van recreatiewoningen bijna verdubbelde naar 3.130 transacties, werden er in 2016 3.750 vakantiehuizen verkocht; een toename van 20%. Ook werd met de nieuwbouw van 1.200 recreatiewoningen een nieuw record in deze eeuw gebroken.

Lucratiever dan spaarrekening

De lage rentestand is volgens de NVM een belangrijke aanjager van de toegenomen vraag naar recreatiewoningen. De huidige spaarrente van 0 tot 0,3% en een hypotheekrente tussen 1,5 en 2,5% maakt het (gedeeltelijk) financieren van de recreatiewoning relatief goedkoop en aanzienlijk lucratiever dan een spaarrekening.

Relaxed gevoel als rendement

“Het einde van deze lage rentestanden is nog niet direct in zicht en blijft voorlopig een belangrijke factor voor de recreatiewoningmarkt”, zegt NVM-woordvoerder Roeland Kimman. “Een recreatiewoning is namelijk een aantrekkelijk en aaibaar alternatief voor het vele geld dat soms bijna dood op een rekening staat. Het rendement zit niet direct in klinkende euro’s maar het rendeert in het feit dat je gewoon iets doet met je geld waar je veelal een relaxed gevoel, frisse lucht, zon, bos en strand bij krijgt.”

Haken en ogen

Wel kunnen er volgens Kimman haken en ogen zitten aan een recreatiewoning. “Bijvoorbeeld wat allemaal wel en niet mag, of je moet meebetalen aan renovatie of aanleg van gemeenschappelijke voorzieningen, verhuurrestricties en of de toeristische aantrekkelijkheid van het gebied ook op lange termijn gewaarborgd is, is essentieel voor prijsvorming en verhuurmogelijkheden. Dat maakt allemaal uit voor de financiering en het uiteindelijke rendement van de recreatiewoning.”

Populaire regio’s

In het kustgebied van Noord-Holland werden in 2016 de meeste nieuwe recreatiewoningen opgeleverd: ruim 350. Het aantal transacties steeg hierdoor sterk. Andere populaire kustregio’s, zoals het kustgebied van Zuid-Holland en de Waddeneilanden, kenden afgelopen jaar geen sterke stijging van het aantal transacties. “Dit komt doordat het aanbod aan het opdrogen is in deze gebieden, net zoals je op de reguliere koopwoningmarkt van Amsterdam ziet”, aldus Kimman. “Er is weinig nieuwbouw en dus staan op de Waddeneilanden nauwelijks recreatiewoningen te koop.” Dit leidt tot sterke prijsstijgingen: de gemiddelde transactieprijs van een recreatiewoning op de Waddeneilanden is bijna € 300.000.

Dalende prijzen Veluwe

De van oudsher zeer sterk toeristische regio Veluwe/ Utrechtse Heuvelrug verkeert juist in problemen door het overwegend oude aanbod. Kimman: “Het aantal transacties is er weliswaar groot, maar de transactieprijzen zijn beneden gemiddeld en dalen sterk. Ook stijgt het aantal te koop staande recreatiewoningen.”

Reageer op dit artikel