nieuws

Nationale Hypotheekbond: ‘Budgethypotheek schiet op lange termijn vaak tekort’

Financiële planning 1385

Nationale Hypotheekbond: ‘Budgethypotheek schiet op lange termijn vaak tekort’

Er zijn nog altijd veel hypotheken op de markt die op termijn niet voldoen aan de verwachtingen van de klant. Dit stelt Dick de Zwart van de Nationale Hypotheekbond op Kop-Munt.nl de blogsite van de geldverstrekker Munt. Volgens De Zwart missen veel budgethypotheken een aantal ‘cruciale’ productkenmerken. Hij wijst vier voorwaarden aan waar adviseurs op zouden moeten letten.

Het komt volgens De Zwart nog steeds vaak voor dat klanten bij de keuze van hun hypotheek kiezen voor de laagste prijs. Hierbij houden ze er volgens hem geen rekening mee dat ze daarmee veel flexibiliteit en service missen die ze gedurende de looptijd van de hypotheek wel nodig kunnen hebben. Aan de hand van vier voorwaarden kunnen adviseurs volgens hem wel hun klanten een toekomstvaste hypotheek aanbieden.

Regels voor overzetten

In de eerste plaats zouden de adviseurs de hypotheek moeten checken op een goede duidelijke verhuisregeling. De Zwart wijst er op Kop-munt.nl op dat met de huidige lage rentestand veel klanten kiezen voor een langere rentevaste periode maar dat veel verhuisregelingen ingewikkeld zijn. “Als het oude huis nog niet verkocht is terwijl je een nieuwe woning koopt, hebben veel geldverstrekkers ingewikkelde regels over het overzetten van die hypotheek. Daar mag je bijvoorbeeld hooguit drie of zes maanden over doen, dan verloopt de optie. Als de rente dan inmiddels flink is gestegen, wordt een klant onverwacht geconfronteerd met een nieuwe hypotheek en soms flink hogere maandlasten.”
Verder noemt hij rentemiddeling een onmisbare feature voor nieuwe hypotheken. “Iedere gerespecteerde geldverstrekker zou het moeten aanbieden”, vindt De Zwart. ” Het is niet erg klantgericht om klanten gevangen te houden in de rente.”

Looptijdrente en boeteberekening

Ook wijst hij er op dat veel geldverstrekkers gedurende de looptijd niet automatisch de risico-opslag aanpassen als het risico kleiner is geworden. Over deze kwestie zijn inmiddels al Kamervragen gesteld. Ook een ander heikel punt, de boeterente, is volgens De Zwart onmisbaar in het hypotheekadvies. “Als je ‘last hebt’ van eigen geld, je krijgt een erfenis of er komen meer bedrijfsmiddelen vrij, dan kan het zijn dat je je hypotheek sneller wilt aflossen. Iemand met een eigen bedrijf kan bijvoorbeeld beter kiezen voor een partij waar hij meer dan 10 procent kan aflossen, omdat het aantrekkelijker kan zijn om met vrijkomende bedrijfsmiddelen de hypotheek versneld af te lossen. Kies voor deze klanten dus voor een hypotheek waar je meer dan tien procent kunt aflossen.”

Reageer op dit artikel