nieuws

NVHP blij met einde aan ‘rigide wet- en regelgeving’ rondom leennormen

Financiële planning 223

NVHP blij met einde aan ‘rigide wet- en regelgeving’ rondom leennormen

De Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP) is blij dat minister Plasterk hypotheekverstrekkers meer ruimte biedt voor maatwerk voor starters, senioren en oversluiters. Volgens de NVHP stond rigide wet- en regelgeving dit tot nu toe in de weg, evenals het boetebeleid van de AFM dat aanbieders kopschuw zou hebben gemaakt.

Minister Plasterk informeerde vorige week de Tweede Kamer over hypotheekverstrekking aan groepen die regelmatig aanlopen tegen (te) strenge leennormen. Aanbieders krijgen van de ministers – Plasterk schreef ook namens Dijsselbloem – nu meer ruimte voor maatwerk aan starters, senioren en oversluiters. Deels bestaat de handreiking uit een verduidelijking van de kant van de AFM over waar geldverstrekkers op moeten letten. Deels is het ook een oproep van de minister aan de hypotheekaanbieders om hun acceptatiebeleid nog eens tegen het licht te houden.

Individu ondergeschikt

De NVHP is er blij mee, laat voorzitter Evert Creemers in een persverklaring weten. “In de afgelopen jaren hebben wij bij voortduring ervaren dat rigide wet- en regelgeving het individu ondergeschikt maakte aan collectieve normen. Door goed te kijken naar wat een hypotheek daadwerkelijk betekent voor het door de consument netto te besteden inkomen, kan meer maatwerk worden geleverd en gelijktijdig overkreditering worden voorkomen. Dat vraagt van aanbieders én Erkend Hypothecair Planners extra inspanning, maar met de handreiking die de minister nu doet moet dit gaan lukken.”

Niet uit te leggen

Volgens Creemers is de afgelopen jaren gebleken dat als hypotheekaanbieders strikt de wettelijke leennormen toepassen dit leidt tot “situaties die nooit door de wetgever zijn bedoeld en ook aan de betreffende consumenten niet uit te leggen zijn”. Creemers meent bovendien dat het boetebeleid van de AFM aanbieders kopschuw heeft gemaakt. De NVHP steunt het beleid om overkreditering te voorkomen, maar Creemers denkt dat geldverstrekkers de normen daardoor soms te beperkt hebben geïnterpreteerd.

Reageer op dit artikel