nieuws

‘Banken zetten hypotheekklanten met verpande polis klem’

Financiële planning 2275

‘Banken zetten hypotheekklanten met verpande polis klem’

Hoewel de AFM banken vraagt soepel om te gaan met het oversluiten van verpande beleggingsverzekeringen, doen veel banken hier toch moeilijk over. Zo zetten ze veel consumenten onnodig klem, betoogt financieel planner Jeroen Wolfsen van MoneyWise in een blog. Verzekeraars kunnen de opgebouwde waarde van hun polis vaak niet gebruiken voor een nieuwe, lagere hypotheek.

Volgens Wolfsen werken banken nauwelijks mee als klanten hun hypotheek willen oversluiten en de opgebouwde waarde in een spaar- en beleggingspolis willen gebruiken om de hypotheek vast voor een deel af te lossen. Sinds april van dit jaar zijn de fiscale tijdklemmen losgelaten en kunnen polissen eerder afgekocht worden zonder naheffing van de Belastingdienst. Alleen geven banken vaak geen toestemming aan de verzekeraar om het geld uit de verpande polis vrij te geven.

Waarde kan tegenvallen

Volgens Wolfsen doet het probleem zich vooral voor als een klant een lening heeft bij bank A en een polis bij verzekeraar B. “Het argument van de bank is dat de waarde van de polis kan tegenvallen als de beleggingswaarde is gedaald op de dag dat de lening wordt overgesloten. Dat is inderdaad een risico. Maar makkelijk op te lossen door de waarde van de polis voor bijvoorbeeld 90% mee te nemen”, schrijft hij in een blog op de website van MoneyWise. “Pas weken nadat de eerste hypotheek is afgelost, stuurt de bank een brief naar de verzekeraar waarin de bank aangeeft dat de polis niet meer aan hun verpand is.”

Gedwongen meer te lenen

Deze houding van banken leidt er volgens Wolfsen toe dat klanten worden gedwongen meer te lenen dan ze nodig hebben. En dus moeten ze ook rente betalen over een hogere lening. “Sommige klanten zitten dan klem: strengere leennormen waardoor mensen niet voldoende kunnen lenen.” Ook mensen die het extra bedrag wel kunnen lenen, krijgen te maken met negatieve gevolgen, schrijft hij. Als ze boven de NHG-grens moeten lenen, betalen ze meer rente. Ook hebben ze een hogere overlijdensrisicoverzekering nodig en krijgen ze een eventuele boete bij aflossen.

Makkelijker bij zelfde bank

De AFM vraagt banken soepel met deze polissen – vaak woekerpolissen – om te gaan om zo het woekerpolisprobleem te helpen oplossen. Maar volgens Wolfsen gebeurt dat dus niet. Hij ziet het probleem bij vrijwel alle banken. “Het wordt makkelijker als de lening en de spaarverzekering bij dezelfde bank zijn afgesloten. Dan is het wel mogelijk om de polis af te kopen en wordt de waarde van de polis met de schuld vooraf verrekend. Dit is vooral het geval bij de spaarhypotheek en bankspaarhypotheek. Maar de Rabobank houdt zelfs in dat geval haar poot stijf en wil de klant niet helpen”, aldus Wolfsen.

Reageer op dit artikel