nieuws

ASR kan zich opmaken voor nieuwe Kifid-procedure Waerdye-polissen

Financiële planning 1238

ASR kan zich opmaken voor nieuwe Kifid-procedure Waerdye-polissen

Wakkerpolis ASRclaim meldt volgende maand een eerste pilotzaak aan bij de Geschillencommissie van het Kifid over de Waerdye-beleggingspolis. In deze nieuwe woekerpolisprocedure gaat het om een individuele zaak. Volgens de claimstichting is die geselecteerd op kenmerken die de claim representatief maken voor veel meer polishouders.

Advocaat Adriaan de Gier, die namens Wakkerpolis optreedt, verwijt ASR dat de verzekeraar bij de verkoop van de Waerdye-polissen klanten niet heeft geïnformeerd over alle kosten van de beleggingsverzekering. “ASR heeft alleen de beheers- en switchkosten gemeld, maar heel veel andere kostenposten zoals de eerste kosten en fondskosten niet. Die maken een heel groot deel van de totale kosten uit.”

Oude sterftetafels

Daarbij komt volgens De Gier dat de overlijdensrisicopremies “extreem hoog” waren. Wakkerpolis claimt dat die gebaseerd waren op sterftetafels (tabellen met sterftecijfers en levensverwachting) uit 1960. De Gier: “NN gebruikte voor haar polissen sterftetafels uit 1980. Dat was al oud, maar 1960 is wel heel bont.” De gemiddelde levensverwachting lag toen veel lager dan op het moment dat de Waerdye-producten werden afgesloten. Daardoor moesten deelnemers onnodig veel premie ophoesten, aldus de advocaat.

Eind 2016 berispte Kifid ASR omdat een klant gebrekkig was geïnformeerd over de kosten van zijn Waerdye-polis. De verzekeraar had vooraf onvoldoende duidelijkheid verschaft over de in rekening te brengen kosten. Ook was de invloed van die kosten op het mogelijk te behalen resultaat niet helder. Ten tijde van het afsluiten van de verzekering had ASR echter nog niet de plicht om de nominale hoogte van de kosten en de premie voor de overlijdensrisicoverzekering te communiceren richting de klant, oordeelde Kifid.

Reageer op dit artikel