nieuws

Ook gerechtshof maant ASR tot terugbetalen in woekerpoliszaak

Financiële planning 3061

Ook gerechtshof maant ASR tot terugbetalen in woekerpoliszaak

Verzekeraar ASR moet de te hoge kosten van een woekerpolis aan een klant terugbetalen. Dat heeft het gerechtshof Den Bosch dinsdag bepaald. Het gaat in de zaak om de zogeheten eerste kosten, poliskosten en een deel van de ingehouden fondskosten van een Falcon Levensplan.

Het hof heeft een aantal voorwaarden op grond waarvan ASR deze kosten inhield als oneerlijk en onredelijk bezwarend aangemerkt. De verzekeraar behoorde te weten dat een normaal geïnformeerde en oplettende consument de impact van de voorwaarden niet kon begrijpen. Volgens de uitspraak werd de consument bewogen tot acceptatie van voor hem zeer nadelige, hoge kosten, die bovendien bij ASR al bekend waren.

Eerder dit jaar oordeelde het Kifid in een vergelijkbare zaak ook al dat ASR te veel in rekening gebrachte kosten van een Falcon Levensplan (enkele duizenden euro’s) moest terugbetalen aan een klant. ASR had volgens het klachteninstituut de advieskosten die bij de klant in rekening werden gebracht in de vorm van “aanvullende administratiekosten” niet duidelijk genoeg in de polisvoorwaarden genoemd.

Kantelpunt

Van Falcon Levensplan zijn in Nederland ongeveer 220.000 producten verkocht, zegt claimorganisatie ConsumentenClaim. Die is blij met de uitspraak. “Na jaren procederen is dit een geweldig resultaat voor onze cliënten. Deze uitspraak zou weleens het langverwachte kantelpunt in de woekerpolisaffaire kunnen betekenen”, zegt directeur Stef Smit. Volgens hem ging het hier specifiek om een relatief kleine polis waarbij € 45 per maand werd ingelegd. “Volgens onze berekeningen komen de onterecht ingehouden kosten inclusief wettelijke rente voor deze polis al uit op ruim € 3.500. Voor een gemiddelde polis gaat het om nog veel hogere bedragen”

ASR laat aan persbureau ANP weten de uitspraak te bestuderen om te bepalen of de verzekeraar in cassatie wil gaan. “Het gaat hier om een individuele uitspraak over één specifiek product met specifieke voorwaarden. Het is daarom prematuur om uitspraken te doen over aantallen polissen en bedragen”, aldus de verzekeraar.

Reageer op dit artikel