nieuws

Flevolander leent het vaakst, Fries gaat voor hoogste bedrag

Financiële planning 1398

Flevolander leent het vaakst, Fries gaat voor hoogste bedrag

Nederlanders leenden in 2016 bijna een vijfde meer dan het jaar ervoor. Het gemiddelde leenbedrag voor consumptief krediet steeg met 19% naar €18.337. Inwoners van Flevoland lenen het vaakst en Friezen vragen het hoogste bedrag aan.

Dit blijkt uit de resultaten van het tweede Nationaal Leenonderzoek van Geldshop. Het bedrijf analyseerde 29.501 leningaanvragen uit 2016. Geldshop zag in 2016 vooral aanvragen om bestaande leningen en kredieten samen te voegen. 41% van de leningaanvragen was bestemd voor dit leendoel. Extra financiële ruimte (15,4%) of een auto (14,1%) zijn andere populaire leendoelen. Van de aanvragen was 3,6% bedoeld om de kosten van het kopen van een huis te dekken.

Friezen willen €22.000 lenen

Alleenstaande vijftigplussers in Flevoland lenen het vaakst. Ten opzichte van het landelijk gemiddelde, vragen Flevolanders ruim 76% vaker een lening aan. Utrechters lenen het minst vaak, namelijk 22% minder dan het landelijk gemiddelde.

Friese samenwonende vijftigplussers met kinderen lenen het hoogste bedrag, zo blijkt uit het onderzoek. Het gewenste leenbedrag van deze groep bedroeg afgelopen jaar gemiddeld €22.196, zo’n 21% boven het landelijk gemiddelde. Het laagste gemiddelde leenbedrag was afgelopen jaar te vinden in Groningen, waar men ruim 15% onder het gemiddelde wilde lenen (€15.489). Opvallend is dat in 2015 in Friesland het leenbedrag nog het laagst was (circa €14.000)

Aandeel afwijzingen door BKR-registratie daalt

Vergeleken met data uit voorgaande jaren, is het aantal afwijzingen op basis van een negatieve BKR verminderd. In Limburg werden mensen – ten opzichte van het landelijk gemiddelde – het vaakst geweigerd in verband met een negatieve BKR. Utrecht kende de minste afwijzingen door een negatieve BKR-registratie.

Reageer op dit artikel