nieuws

Renteverhoging leidt tot maandrecord hypotheekaanvragen

Financiële planning 1976

Het Hypotheken Data Netwerk (HDN) verwerkte in november ongeveer 46.500 unieke hypotheekvragen, een record. Volgens HDN is de piek in de verzendingen te danken aan de renteverhoging van vorige maand.

Renteverhoging leidt tot maandrecord hypotheekaanvragen

In november lag het aantal via HDN verzonden hypotheekaanvragen 47.5% hoger dan de maand ervoor. Toen werden ongeveer 31.500 aanvragen via HDN verzonden. De huidige piek is volgens directeur Dorine van Basten het gevolg van de renteverhoging die in november heeft plaatsgevonden. “Dit is het hoogste aantal aanvragen op maandbasis. Het maandrecord van juni 2015 (42.500 aanvragen) is hiermee verbroken. Toen was de aanleiding het aanpassen van de normen voor de Nationale Hypotheek Garantie per 1 juli 2015”, aldus Van Basten.

Seizoenspatroon doorbroken
De ontwikkeling van het aantal hypotheekaanvragen op maandbasis volgde tot nu toe het gemiddelde seizoenspatroon, maar is nu doorbroken door de renteverhoging. Totaal zijn in 2016 tot en met november 327.000 aanvragen via HDN verzonden. Dat is ca. 22% hoger ten opzichte van 2015, toen tot en met november 268.000 aanvragen zijn verzonden.

Reageer op dit artikel