nieuws

Bouwe Kuik (bijBouwe): ‘Wij zitten er voor de volle 30 jaar in’

Financiële planning 4040

Bouwe Kuik (bijBouwe): ‘Wij zitten er voor de volle 30 jaar in’

Een jaar geleden zag bijBouwe het levenslicht. Het ging de nieuwe hypotheekverstrekker dusdanig voor de wind dat het inmiddels even niet meer alle rentevastperiodes kan bieden. Volgens oprichter Bouwe Kuik is het voor de hele hypotheekbranche een uitdaging om doorlopend een goede funding te vinden.

bijBouwe huist op een steenworp afstand van het Amsterdamse Olympisch Stadion in een tamelijk hip kantoor met veel designmeubilair. Binnen gonst het van de twintigers en dertigers die allemaal druk in de weer zijn in een ruimte die gelet op de grote schermdichtheid veel weg heeft van een moderne beursvloer. “De meeste mensen hier zijn actief voor de klanten van ons moederbedrijf Dynamic Credit”, vertelt Bouwe Kuik. “Namens bijBouwe zitten hier 7 mensen die voornamelijk bezig zijn met productontwikkeling, acceptatie en marketing.”
Het contact met de adviseurs en consumenten gebeurt door 25 mensen van Capter Welten in Nijmegen. De keuze voor uitbesteding aan een ‘dedicated team’ is een bewuste legt Kuik uit. “We moeten schaalbaar zijn wat de dienstverlening betreft. Die schaal hangt van de mate waarin je geld te besteden hebt.”

Maximum aan funding
Waarmee direct de grote uitdaging voor Kuik c.s. is aangestipt in het avontuur dat Kuik -oud-IG&H- een jaar geleden begon. “Het is mooi om als ondernemer bezig te zijn, van iets bedenken tot aan het binnenhalen van de eerste klant. bijBouwe is geworden hoe ik het had gehoopt, maar de realiteit is soms anders dan gedacht. Dan heb je het over technische problemen in het begin, maar ook over het gegeven dat we door onze funding niet altijd het maximum eruit kunnen halen wat de hypotheekmarkt vraagt. We hebben te maken met een dynamisch speelveld waarbij wij tussen de toezichthouders, beleggers en consumenten/adviseurs inzitten.”

In simpele bewoordingen is het geld voor nieuwe hypotheken met een looptijd vanaf 10 jaar op, al hoopt Kuik nog dit jaar nieuwe beleggers te strikken die willen intekenen op dit deel van de fundingsmatrix. “Het is inherent aan de manier waarop niet-bancaire hypotheekverstrekkers funding moeten binnenhalen. Banken financieren hypotheken voor eigen balans, maar zijn ook kieskeurig als ze meer of minder zin hebben in hypotheken. Dan zie je ze in de rentelijstjes gewoon weer terugvallen van plaats 3 naar plaats 20. Voor ons is het veel meer binair. Onze beleggers willen wel of leningen met een bepaalde looptijd financieren.”

Ook andere zogeheten ‘regiepartijen’ hebben volgens Kuik last van fundingsbronnen die groeien en krimpen. Dat hij in bredere zin put uit institutionele beleggers dan bijvoorbeeld Munt -dat sec haar geld ophaalt bij pensioenfondsen – beschouwt hij eerder als een voordeel dan een nadeel. “Er wordt heel makkelijk gezegd dat pensioenfondsen 1.200 mrd euro beheren dus dat je daarmee heel wat hypotheken kunt financieren. Maar uit prudentieel oogpunt kunnen pensioenfondsen niet al hun eieren in één mandje leggen. Fondsen kunnen zo’n 5 tot 10% in hypotheken stoppen. De rest gaat naar andere assetclasses.

Verrijking van hypothecair landschap
Kuik is blij met de constatering van DNB die nieuwe hypotheekaanbieders als bijBouwe en Munt ziet als een nuttige verrijking van het hypothecaire landschap. De waarschuwing van branchegenoten dat regiepartijen zo op de markt zijn en ook zo weer zijn vertrokken, past volgen Kuik vooral bij het verleden. “Voor de financiële crisis waren er daadwerkelijk buitenlandse partijen op de markt die door een zeer ruime interpretatie van de normen marktaandeel verworven om de klanten vervolgens naderhand in de kou te laten staan. Bij ons zitten de belegger, de consument en wij er voor de volle 30 jaar in.”

Reageer op dit artikel