nieuws

AFM geeft duidelijkheid over toetsmoment nieuwe leennormen hypotheken

Financiële planning 2617

AFM geeft duidelijkheid over toetsmoment nieuwe leennormen hypotheken

Op 1 januari 2017 wordt de maximale hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning verlaagd. De overheid neemt deze maatregel omdat huizenbezitters kwetsbaar zijn door een te hoge hypotheekschuld ten opzichte van de waarde van de woning. Op advies van het Nibud verandert ook de maximale hypotheek ten opzichte van het inkomen van consumenten. Reden voor de Autoriteit Financiële Dienstverlening (AFM) om duidelijkheid te geven.

Door de nieuwe regels zijn hypotheekaanbieders sinds 14 juli van dit jaar verplicht een bindend hypotheekaanbod te verstrekken. Hierdoor krijgen hypotheekklanten meer zekerheid dat de hypotheekaanbieder de hypotheek verstrekt. De hypotheekaanbieder is hier immers aan gebonden, aldus de AFM op haar website. “Omdat aanbieders verplicht zijn een verantwoord krediet te verstrekken, moet dat hypotheekaanbod getoetst zijn aan de leennormen die gelden. Voorheen werd er getoetst op het moment van de voorlopige offerte.”

Overgangstermijn
De AFM heeft met de hypotheekaanbieders gesproken over de toets bij verantwoorde kredietverlening. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat aanbieders en adviseurs tijdig rekening houden met wijzigingen in de leennormen. Omdat het toetsen bij bindend aanbod bij de huidige toetswijze van hypotheekaanbieders kan leiden tot problemen met consumenten, heeft de AFM aangegeven rekening te houden met een overgangstermijn. “Aanvragers die na 1 januari 2017 een definitief aanbod krijgen, maar voor 31 december 2016 een offerte hebben gevraagd, kunnen door de hypotheekaanbieder getoetst worden met de leennormen uit 2016. Deze overgangstermijn geldt tot 1 februari 2017. Als de nieuwe toetswijze in individuele gevallen bij consumenten tot financiële problemen leidt, dan kunnen hypotheekaanbieders onder voorwaarden gemotiveerd een uitzondering toestaan op de leennormen. Dit kan alleen als het verantwoord is om dat krediet te verlenen.”

Verantwoord krediet
De AFM is al langere tijd actief om de risico’s op de hypotheekmarkt te verlagen voor consumenten met problematische hypotheken. Met de kredietnormen wordt voorkomen dat klanten onverantwoorde hypothecaire kredieten afsluiten. “Vooral klanten die een maximale hypotheek afsluiten kunnen kwetsbaar zijn”, meent de AFM. “Het is in hun belang om de adequate en actuele normen toe te passen bij de hypotheekverstrekking.”

Reageer op dit artikel