nieuws

Werkgever heeft weinig benul van sociale zekerheid

Financiële planning 361

Werkgever heeft weinig benul van sociale zekerheid

Vier op de tien Nederlandse organisaties hebben geen idee op welke sociale regelingen en subsidies zij een beroep kunnen doen voor hun werknemers. Dit blijkt uit een onderzoek van adviesbureau Willis Towers Watson naar de bekendheid met sociale verzekeringsregelingen bij 700 Nederlandse organisaties met meer dan 250  werknemers. Slechts een kleine 10% geeft aan precies te weten welke regelingen er bestaan. 

Wanneer organisaties zich willen verdiepen in de beschikbare regelingen en mogelijkheden, loopt een groot deel vast. Een derde heeft namelijk geen idee waar zij deze informatie kunnen vinden. Ook vindt bijna de helft van de bedrijven (43%) dat de centrale overheid de verantwoordelijkheid moet nemen om bedrijven proactief te informeren over deze regelingen.

Beperkt inzicht werknemersbestand
Naast een gebrek aan kennis over de sociale regelingen, hebben werkgevers vaak ook beperkt inzichtelijk hoe hun eigen werknemerspopulatie eruit ziet. Zo weet ruim een kwart (27,3%) niet of hun bedrijf voldoet aan het quotum arbeidsbeperkten van de Participiatiewet. Daarnaast weet nog eens een kwart (23,9%) niet wat deze wet is of wat het daaraan gerelateerde quotum inhoudt. “Het is cruciaal dat organisaties kennis hebben van hun medewerkersbestand, zodat zij relevante regelingen kunnen benutten”, zegt Lex Moerings, Head of Health and Benefits bij Willis Towers Watson Nederland. “Het onderzoek laat zien dat organisaties de kennis niet in huis hebben en vaak niet weten waar die te halen is, laat staan hoe zij de regelingen kunnen benutten. Integraal overleg en kennis zijn noodzakelijk om beleid te kunnen maken dat is gericht op duurzame inzetbaarheid van mensen.”

Werkgever niet in control
Van de organisaties die wel gebruik maken van sociale verzekeringen, controleert bijna de helft (46%) pas achteraf of er regelingen zijn gemist. “Hierdoor worden veel regelingen niet benut omdat een deel moet worden aangevraagd op korte termijn nadat iemand in dienst is getreden. Veel organisaties lopen achter de feiten aan en zijn niet in control. Bedrijven laten hierdoor mogelijkheden en geld liggen. Bovendien missen de stimuleringsmaatregelen van de overheid hierdoor hun doel”, vervolgt Moerings.

 

Reageer op dit artikel