nieuws

Kadaster: ‘Huizenverkoop bijna 30% gestegen’

Financiële planning 1423

Kadaster: ‘Huizenverkoop bijna 30% gestegen’

De huizenverkoop in Nederland is in september met bijna 30% gestegen in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. In totaal werden er vorige maand 21.009 woningen verkocht, tegenover 16.324 in september 2015. Vergeleken met augustus 2016 is dat een toename van 5,2%, toen er 19.975 verkochte woningen zijn geregistreerd. Dit meldt het Kadaster.

Van alle typen woningen werden er meer verkocht. Vrijstaande woningen stijgen het meest: een toename van ruim 42%. Bij 2-onder-1 kap woningen is de stijging het minst: 22%. Ten opzichte van augustus 2016 meldt het Kadaster de grootste stijging bij vrijstaande woningen: 11,2%. Hoekwoningen stijgen met 2,1% het minst.

Provincies
Het Kadaster meldt in haar Vastgoed Dashboard dat, in vergelijking met september 2015, het aantal geregistreerde verkochte woningen in bijna alle provincies is gestegen. De stijging is het grootst in Zeeland met 37,2% en het laagst in Friesland met 19,7%. Ook in vergelijking met augustus 2016 is Zeeland de grootste stijger. Hier meldt het Kadaster een toename met 23,2%. Alleen in Zuid-Holland is een daling van 0,8% waargenomen.

Ook prijzen stijgen
Niet alleen de huizenverkoop is toegenomen. Vorige maand meldde amweb dat de prijzen van koopwoningen hoger zijn geworden. Dat bleek uit een onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van CBS en het Kadaster. Het was volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de grootste stijging in 14 jaar. “In augustus 2008 bereikten de woningprijzen een piek. Vervolgens daalden de prijzen tot een dieptepunt in juni 2013. Daarna is er sprake van een stijgende trend. Ten opzichte van de piek is het prijsniveau 12% lager. Vergeleken met het dal zijn de prijzen nu gemiddeld 12% hoger. Het gemiddelde prijsniveau van de bestaande koopwoningen is in augustus 2016 even hoog als in juni 2005”, zei men in het onderzoek.

 

Reageer op dit artikel