nieuws

Sparen levert nog minder op

Financiële planning 931

Sparen levert nog minder op

Spaarrentetarieven hebben de bodem nog niet bereikt. Dit blijkt uit een analyse van de rentecijfers van het tweede kwartaal door onderzoeks- en benchmarkinstituut MoneyView. Het bureau nam net als in de eerste drie maanden van 2016 ook in het tweede kwartaal een duidelijke daling van de spaarrentetarieven waar.

De gemiddelde spaarrente voor een dagelijks opvraagbare spaarrekening bij een saldo van € 10.000 was aan het einde van het tweede kwartaal gedaald tot 0,64%. Een jaar geleden bedroeg de gemiddelde rente bij  hetzelfde saldo nog 1,04%.

Ten opzichte van de eerste week in 2016 is de procentuele daling van de rente van dagelijks opvraagbare  spaarrekeningen aanzienlijk. De geboden rente kalfde met 26,4% af, verhoudingsgewijs de sterkste daling in de afgelopen 5 jaar. In absolute procenten bedroeg de  daling 0,23%. Het  aantal rentewijzingen nam in het tweede kwartaal (36) af ten opzichte van het eerste kwartaal (43). Over de eerste zes maanden van 2016 lag het aantal wijzigingen met 79 wel hoger dan in dezelfde periode vorig jaar (74).

Nog twee producten met meer dan 1,00 procent rente
Inmiddels zijn er op de Nederlandse spaarmarkt nog maar twee producten waarbij een rente van meer  dan 1,00 procent geboden wordt, zij het onder beperkende voorwaarden. Knab Kwartaal Sparen en RegioBank Eigen Huis Sparen bieden allebei 1,10 procent. Bij Knab wordt een bonusrente verkregen wanneer het saldo ten minste een kalenderkwartaal op de rekening staat. Bij Eigen Huis Sparen van RegioBank gelden opnamekosten, tenzij het saldo wordt opgenomen voor aankoop van een huis (of grond), aflossing van een hypothecaire geldlening, de huur van een woning of als het kind van de rekeninghouder een eigen huis gaat kopen.

Reageer op dit artikel