nieuws

Rentemiddeling ABN Amro eind juni ‘live’

Financiële planning 11979

Rentemiddeling ABN Amro eind juni ‘live’

ABN Amro kondigde eind vorig jaar aan dat de bank vanaf 2016 rentemiddeling zou gaan aanbieden, zodat klanten ook van de huidige lage rente kunnen genieten. Radar komt maandagavond tot de conclusie dat, bijna een half jaar verder, rentemiddeling nog steeds niet mogelijk is bij ABN Amro.

Antoinette Hertsenberg wilde van Michiel Meijer, manager product marketing en distributie hypotheken bij ABN Amro, weten waarom rentemiddeling nog steeds niet mogelijk is. Meijer gaf toe dat de eerste streefdatum ambitieus was en dat de bank vlak na de uitzending in december een nieuwe datum heeft gecommuniceerd. “Daarnaast was het systeemtechnisch lastig om te regelen. Maar eind juni gaan we live voor klanten met een hypotheek bij ABN Amro én internetbankieren”, belooft Meijer. “Door in te loggen, kan de klant zelf een passende oplossing voor zijn situatie vinden. Hij kan ervoor kiezen om de boeterente te betalen, of hij kan kiezen voor rentemiddeling.” Klanten die geen internetbankieren hebben bij ABN Amro zullen volgens Meijer zeker drie maanden langer moeten wachten.

Ongunstig
Volgens Thomas de Leeuw van ikbenfrits.nl lijkt rentemiddeling op het eerste oog voordelig. “Je maandlasten gaan naar beneden, waardoor het op korte termijn interessant is. Maar op de langere termijn pakt het nadelig uit, omdat banken verschillende trucjes uithalen waardoor de rente toch hoger wordt dan je aanvankelijk verwacht. Door hoge opslagen en vervelende voorwaarden wordt rentemiddeling ongunstig gemaakt voor de consument.” De Leeuw heeft overigens eerder al aangegeven dat het oversluiten van een hypotheek meer besparingen oplevert, maar dat klanten hier niet altijd aan mee willen werken.

Volgens Harrie-Jan van Nunen, directeur van De Financiële Makelaar, gebruiken banken rentemiddeling op een verkeerde manier. “Rentemiddeling zou natuurlijk in het voordeel van de consument moeten zijn, en niet van de banken. Daarnaast zie ik, wat de banken nu doen, meer als renteaanpassing dan als rentemiddeling. Het is niets anders dan een alternatief dat op zuivere rentemiddeling moet lijken, maar het niet is. Banken berekenen risico-opslag waarvan niemand weet hoe die tot stand komt. Voor mij als adviseur is het al lastig, laat staan voor de consument.”

Onderzoek
Uit een onderzoek van Radar, waarin de berekening van rentemiddeling bij de vier grootbanken is nagegaan, kwamen verschillende uitkomsten. Radar is uitgegaan van een aflossingsvrije hypotheek van €250.000 tegen een rente van 5%. De nieuw af te sluiten hypotheek is tien jaar vast met een een rente van 2,5%. ING doet volgens Radar wat rentemiddeling hoort te doen en scoort als beste met een rente van 3,31%. Bij SNS wordt de boete uitgesmeerd over de nieuwe rente waardoor deze uitkomt op 3,34%. Rabobank berekent een opslag en geeft daardoor een rente van 3,4%, terwijl ABN Amro met een rente van 3,5% als slechtste uit de bus komt. Reden hiervoor is dat de bank zowel een uitgesmeerde boete als opslag berekent bij de rente.

Meijer vertelde eerder al dat “we voor een iets andere methode hebben gekozen, die denk ik nog simpeler en transparanter is. Als een klant kiest voor rentemiddeling, dan krijgt hij de rente die een nieuwe klant zou krijgen, met daarbovenop een percentage om de boete terug te betalen. Die betaal je maandelijks terug.”

Ook de opslag van 0,2% wordt door Meijer uitgelegd: “Met die kleine opslag willen we het verhuisrisico afdekken. Dus de klant betaalt iets meer, maar kan na rentemiddeling wel gewoon verhuizen. Dat is niet in alle gevallen mogelijk.”

Reageer op dit artikel