nieuws

Hypotheekshop: consument heeft behoefte aan richtlijnen voor meefinancieren hypotheekkosten

Financiële planning 1489

Hypotheekshop: consument heeft behoefte aan richtlijnen voor meefinancieren hypotheekkosten

De Hypotheekshop vindt dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) richtlijnen moet opstellen voor een verantwoorde lening om de kosten koper bij de aanschaf van een huis te betalen. De AFM waarschuwde onlangs voor de financiële risico’s van overkreditering als je hiervoor een consumptief krediet afsluit. De AFM werd hierin gesteund door de Nederlandse Vereniging van Banken.

De Hypotheekshop is van mening dat als je de bijkomende kosten niet in één keer zelf kunt betalen, een consumptief krediet een verantwoorde oplossing kan zijn. Voor het afsluiten van consumptieve kredieten in combinatie met een hypotheek zijn al aparte regels. Op basis van inkomen en andere maandlasten, wordt uitgerekend of de potentiële koper de lening kan terugbetalen. De Hypotheekshop vindt daarom dat de financiering van de bijkomende kosten nu al op een verantwoorde manier wordt gedaan. “Maar omdat er nog geen speciale lening voor de kosten koper is, maar dit dankzij de strenger wordende regels wel nodig blijkt, zouden we graag zien dat de AFM daarom richtlijnen af geeft voor een verantwoord kosten koper krediet, zodat aanbieders, adviseurs én consumenten houvast hebben. En het belang van de klant voorop staat.”

Het standpunt van de Hypotheekshop komt overeen met de mening van hypotheekspecialist Thijs Berndsen van NBG uit Eindhoven. Hij gaf onlangs op amweb.nl aan dat het consumptief krediet in sommige situaties juist leidt tot lagere maandlasten. “Het kan in sommige situaties lonend zijn om de verstrekking van een hypotheek middels een consumptief krediet te financieren. Dit kan zelfs leiden tot lagere maandlasten en het sneller aflossen van de hypotheekschuld. Het eenzijdige en angstige beeld dat de AFM schetst, is in mijn ogen daarom onterecht.”

In de knel
Het meefinancieren van bijkomende kosten in de nieuwe hypotheek wordt sinds 2013 jaarlijks met 1% afgebouwd. De kosten koper zijn doorgaans 6% van het aankoopbedrag. “Op dit moment kun je 102% van de woningwaarde lenen, dus dat betekent dat je 4% zelf moet betalen. In 2018 moet je de bijkomende kosten helemaal zelf betalen. Uit het onderzoek van de AFM blijkt dat nu al 12% van de consumenten het hypotheekbedrag verlaagt door een consumptief krediet af te sluiten. Een van de groepen die minder makkelijk toegang tot de hypotheekmarkt krijgt, zijn de twintigers“, aldus de Hypotheekshop.

Reageer op dit artikel