nieuws

Onderzoek: hypotheekadviseur populair bij vrouwen en jongeren

Financiële planning

Onderzoek: hypotheekadviseur populair bij vrouwen en jongeren

Nederlanders zijn positief over hun hypotheekadviseur: meer dan 50% zou zijn adviseur aan anderen aanraden. Vooral vrouwen en jongeren tot 34 jaar zijn te spreken over hun adviseur. Dit blijkt uit een onderzoek dat MUNT Hypotheken heeft laten uitvoeren.

Hypotheekklanten tot 34 jaar zijn het meest positief over hun adviseur: maar liefst 65,1% zou diens adviseur aanbevelen. En gemeten naar geslacht zouden vrouwen (54,4%) dit ook net iets vaker doen dan mannen (53,7%). Op een schaal van 1 tot 10 ervaren hypotheekklanten het traject naar de goedkeuring van hun aanvraag meer als complex (5,3%) dan als stressvol (4,5%). Slechts 11,3% van de ondervraagden zou zijn adviseur niet bij anderen aanbevelen.

Adviseurs
MUNT Hypotheken en Nationale Waarborg vroegen vervolgens aan hypotheekadviseurs hoe zij het aanvraagproces hebben ervaren. Iets meer dan de helft van de adviseurs beoordeelt het traject niet als te complex. Wel ziet de ruime meerderheid van de adviseurs (92,2%) dat hypotheekklanten niet alle fases van het proces volledig in beeld hebben. Dit gegeven kan bijdragen aan de complexiteit, en mogelijk ook de stress, die klanten ervaren.

Iets meer dan de helft van de adviseurs ervaart dat het lastig is om hun klanten uit te leggen dat de aanvraag van een hypotheek tijd kan kosten. Bij verschillende hypotheekaanbieders duurt het ruim vier weken voordat een hypotheekaanvraag is goedgekeurd. Dit moet sneller kunnen, vindt maar liefst 97,%. 96,8% van de adviseurs vindt dan ook dat het volledige proces van een hypotheekaanvraag geoptimaliseerd moet worden om een snellere goedkeuring van de hypotheek te realiseren.

Reageer op dit artikel