nieuws

ABN AMRO in beroep in zaak hypotheekrente

Financiële planning

ABN AMRO in beroep in zaak hypotheekrente

ABN AMRO gaat in hoger beroep tegen een uitspraak van de rechter in een zaak rond het terugbetalen van hypotheekrente aan duizenden klanten. Volgens de bank is het vonnis gebaseerd op een verkeerde uitleg van Europese regels en uitspraken, en gaven de marktomstandigheden aanleiding tot een verhoging van de rente.

De rechtbank in Amsterdam oordeelde in november 2015 dat ABN klanten onterecht jarenlang te veel hypotheekrente betaald zou laten hebben. Die uitspraak kan tot gevolg hebben dat de bank dat geld terug moet betalen. Volgens de claimstichting Stop de Banken gaat het om een bedrag van naar schatting tussen de € 30 en 65 mln.

Stop de Banken begon in 2012 samen met de stichting Euribar namens enkele honderden aangesloten gedupeerden een rechtszaak. De aanleiding was dat ABN tussentijds eenzijdig extra renteopslagen had afgekondigd voor bijna 5.000 klanten met een zogenoemde euribor-hypotheek, afgesloten tussen 2005 en 2009. De betreffende klanten betaalden daarbovenop een opslag, die de bank tussentijds in stappen al had verhoogd.

De rechter oordeelde dat ABN dit ten onrechte heeft gedaan, onder meer omdat de bank van tevoren onvoldoende had duidelijk gemaakt hoe het zogenoemde wijzigingsbeding werkte. ABN stelt echter dat het niets verkeerds heeft gedaan met het verhogen van de rente en dat daarom in beroep wordt gegaan tegen de uitspraak.

Reageer op dit artikel