nieuws

Vereniging Woekerpolis op zoek naar ‘sjoemelsoftware’

Financiële planning

Vereniging Woekerpolis op zoek naar ‘sjoemelsoftware’

Vereniging Woekerpolis.nl doet een oproep aan financieel adviseurs om oude software in te leveren waar vroeger offertes voor beleggingsverzekeringen mee werden gemaakt. De claimstichting wil de software graag inzien.

“Onder adviseurs is het een publiek geheim dat het hier om ondeugdelijke software ging”, zegt Ab Flipse, voorzitter van de vereniging in De Telegraaf. Op basis van deze software, door Flipse geregeld aangeduid als ‘sjoemelsoftware’, werden honderdduizenden woekerpolissen verkocht. Flipse: “De eindkapitalen die uit de rekenprogramma’s kwamen rollen voor de offerte aan de klant, klopten niet. Dat kapitaal is veel te rooskleurig voorgesteld, het kon eenvoudig nooit worden gehaald.”

Door de software, toen vaak ook nog op floppydisks, op te duikelen wil Flipse aantonen dat de verzekeraars dat opzettelijk deden. “Het zal ons een extra steun in de rug geven. Het zal helpen de rechter te overtuigen dat klanten stelselmatig verkeerd zijn voorgerekend.” De adviseurs, die de woekerpolissen destijds aan de man brachten en wiens hulp Flipse nu vraagt, verwijt hij niks. “Adviseurs hebben ze ook voor zichzelf en hun familie afgesloten. Pas later werden de hoge kosten in de polissen duidelijk.” De vereniging heeft al software van Reaal in handen en zegt dat die een belangrijke rol speelt in de procedure tegen die verzekeraar.

Reageer op dit artikel