nieuws

VEH heeft twijfels bij effecten Europese hypothekenrichtlijn

Financiële planning

VEH heeft twijfels bij effecten Europese hypothekenrichtlijn

De Vereniging Eigen Huis (VEH) vraagt zich af in hoeverre de per 21 maart in te voeren Europese hypothekenrichtlijn gunstig uit gaat pakken voor consumenten. Volgens de belangenvereniging zitten er de nodige negatieve effecten verbonden aan de richtlijn.

De onduidelijkheid rondom de richtlijn speelt de VEH parten, net als de vrees dat de doorvoering ervan uitmondt in hogere kosten. ‘Veel geldverstrekkers kunnen nog niet precies vertellen wat dit betekent voor hun werkwijze’, verwoordt Nico Stolwijk, manager Belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis, de onzekerheid. Maar wie begin maart een hypotheekofferte aanvraagt kan al te maken krijgen met de nieuwe regels.

De veranderingen houden onder meer in dat een offerte meteen bindend is en pas uitgebracht mag worden als alle benodigde stukken binnen zijn. Er komt ook een andere boeteberekening bij vervroegde aflossing en oversluiten, huiseigenaren krijgen meer bescherming bij betalingsachterstanden en woningkopers moeten straks hun toekomstige woning altijd laten taxeren.

VEH is bang dat de veranderingen, die bedoeld zijn om de consument te beschermen, juist verkeerd uitpakken en zorgen voor hogere kosten. Stolwijk: “De richtlijn moet consumenten beter beschermen, maar de Nederlandse huiseigenaar wordt er amper beter van. Het kan op onderdelen juist nadelig uitpakken. Zo gaat de hypotheekrente mogelijk omhoog, omdat banken veel moeten veranderen in hun processen. Het baart de vereniging ook zorgen dat woningkopers zelfs voor kleine hypotheken een taxatierapport nodig hebben. Dit jaagt hen onnodig op kosten.”

Reageer op dit artikel