nieuws

Rein Wispelweij: ‘Starter die beperkt advies nodig heeft, is een illusie’

Financiële planning

Rein Wispelweij: ‘Starter die beperkt advies nodig heeft, is een illusie’

Het idee van starters op de woningmarkt die alles zelf al uitgezocht hebben en bijna geen advies meer nodig hebben is een illusie, zegt Rein Wispelweij, directievoorzitter van BLG Wonen. De hypotheekverstrekker liet GfK onderzoek doen onder starters.

Van de starters geeft 38% aan dat zij hun eerste huis nooit hadden kunnen kopen zonder hulp van de financieel adviseur. Ook zegt bijna de helft geen beeld te hebben bij het aankooptraject. Een stappenplan zou volgens 69% helpen bij een goede voorbereiding. “Adviseurs hebben een gidsfunctie en zouden nog meer moeten inspringen op de beperkte kennis bij starters”, zegt Wispelweij.

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat het merendeel van de starters, 66%, spaargeld inbrengt bij financiering van de woning. Bij ruim vier op de tien gaat dat zelfs om een bedrag van boven de € 20.000. Wispelweij: “Het is verstandig dat mensen eerst sparen voordat zij een woning kopen. Wel moet wel voldoende spaargeld overblijven als gezonde buffer. Steeds vaker is dit laatste niet het geval en zijn starters gezien de stijgende huizenprijzen gedwongen al hun spaargeld in te zetten voor een maximale financiering. Wij vinden dat een ongezonde ontwikkeling op de woningmarkt en zien dit de komende jaren nog verder toenemen gezien de afname van de LTV-ratio.”

Reageer op dit artikel