nieuws

OvFD wil kredietverstrekkers gebruik van term ‘adviseur’ verbieden

Financiële planning

OvFD wil kredietverstrekkers gebruik van term ‘adviseur’ verbieden

De OvFD gaat een oproep doen aan de Tweede Kamer om kredietverstrekkers en verbonden bemiddelaars een verbod op het gebruik van de term ‘advies’ of ‘adviseur’ op te leggen. De brancheorganisatie baseert zich op de komend voorjaar in te voeren Europese Richtlijn Hypotheken.

In die richtlijn staat dat lidstaten het gebruik van de termen ‘advies’ of ‘adviseur’ kan verbieden als de adviesdiensten worden verleend door kredietverstrekkers of verbonden bemiddelaars. “Nederland doet (vooralsnog) niets”, zegt de OvFD, dat daarom concludeert dat Nederland de richtlijn niet volledig implementeert. Dus heeft de organisatie de Tweede Kamer opgeroepen om dit alsnog te doen.

Onafhankelijk
“Het zou terecht zijn om kredietgevers en verbonden bemiddelaars het gebruik van de termen ‘adviseur’ en ‘advies’ te verbieden. Deze partijen verkopen consumenten over het algemeen uitsluitend maar één product, het eigen product”, schrijft de OvFD. Daarnaast constateert de organisatie dat Nederland ook geen voorwaarden oplegt aan het gebruik van de termen ‘onafhankelijk advies’ of ‘onafhankelijk adviseur’, terwijl de richtlijn wel voorschrijft dat landen dat landen die de termen ‘advies’ en ‘adviseur’ niet verbieden wel die voorwaarden zouden moeten opleggen. De OvFD vraagt nu om zowel het verbod op ‘advies’ en ‘adviseur’ als voorwaarden aan het gebruik van de termen ‘onafhankelijk advies’ en ‘onafhankelijk adviseur’.

Reageer op dit artikel