nieuws

‘Nauwelijks vooruitgang verzekeraars bij duurzaam beleggen’

Financiële planning

‘Nauwelijks vooruitgang verzekeraars bij duurzaam beleggen’

Nederlandse verzekeraars boeken nauwelijks vooruitgang bij het duurzaam beleggen van hun vermogen, concludeert de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) in de jaarlijkse benchmark ‘Duurzaam beleggen door verzekeraars in Nederland’. Zwitserleven blijft de duurzaamste belegger.

Uit het onderzoek onder dertig verzekeraars blijkt dat duurzaam beleggen vrijwel stagneert bij Nederlandse verzekeraars. Dat is een breuk in de trend van de afgelopen jaren, toen de branche veel vooruitgang boekte. De VBDO constateert dat niet alle verzekeraars transparant zijn over hun beleggingsactiviteiten: “Verzekeraars moeten helder zijn over het duurzaam beleggingsbeleid, zodat consumenten dat mee kunnen nemen in hun keuze voor een verzekeraar. Het beleggingsbeleid kan een voordeel opleveren ten opzichte van andere verzekeringsmaatschappijen. Er mag eveneens wat meer aandacht besteed worden aan het actief benaderen van klanten over het verantwoord beleggingsbeleid”, zegt VBDO-directeur Giuseppe van der Helm.

De vereniging adviseert verzekeraars om duurzaam beleggen vaker als onderdeel van de overkoepelende strategie mee te nemen. Daar liggen volgens Van der Helm nog een aantal kansen: “Verzekeraars kunnen het duurzaamheidsbeleid verankeren door het prominenter op de bestuursagenda’s te zetten. Belangrijk is ook dat zij duurzaamheidsdoelen opstellen voor hun vermogensbeheerders, zodat ook die sector duurzamer wordt.”

Top drie
Ten opzichte van vorig jaar blijft de top drie ongewijzigd. Zwitserleven is nog altijd de duurzaamste belegger, gevolgd door Reaal en ASR. De complete top tien is als volgt:

  1. Zwitserleven
  2. Reaal
  3. ASR
  4. Achmea
  5. NN
  6. Aegon
  7. Menzis
  8. Loyalis
  9. Delta Lloyd
  10. Zorg en Zekerheid
Reageer op dit artikel