nieuws

Worden mensen gelukkiger van financial planning?

Financiële planning

Worden mensen gelukkiger van financial planning?

In een vol NBC in Nieuwegein hield het FFP gisteren zijn jaarcongres. 850 mensen hadden zich ingeschreven. Vijf jaar geleden waren dat er nog maar 250, dus het gaat goed met de club van financial planners. De middag stond in het teken van geluk.

Een van de sprekers was Guy van Liemt, van de Erasmus Universiteit. Hij is daar directeur van de Erasmus Happiness Economics Research Organisation. Hij is van origine marketeer, maar heeft zich de laatste jaren steeds meer verdiept in wat mensen gelukkig maakt en wat niet.

Van Liemt beheert een database met veel onderzoek naar het geluksgevoel van mensen. Er schijnt in de wereld geen vergelijkbare database te zijn met zoveel onderzoek, artikelen en data. Kortom: Van Liemt kon de zaal wel iets vertellen over het geluksgevoel van hun klanten.

Gelukkig van geld
Zo vroeg hij zich af of mensen gelukkiger worden van financiële planning. Hij begon met het beantwoorden van die vraag door tal van andere vragen op te werpen. Worden mensen gelukkiger van meer inkomen? Ja, tot een inkomen van 50.000 tot 60.000 euro per jaar worden we gelukkiger van meer geld. Daar boven niet meer.

Uitgeven
Worden we gelukkiger van geld weggeven? Ja, dat is zo. Worden we ook gelukkiger van geld uitgeven? Dat ligt genuanceerd. Zo zijn huiseigenaren echt een stuk gelukkiger dan mensen die huren. Autobezitters zijn ook gelukkiger dan mensen zonder auto. Maar als ze meer dan 3 auto’s hebben dan worden ze niet nóg gelukkiger. Een kleine auto maakt overigens net zo gelukkig als een grote.

Kwaliteit van de overheid
Geluk is ook meetbaar. In het algemeen wordt geluk bepaald door een aantal zaken, die afnemen in belang: de kwaliteit van de overheid. Is de overheid betrouwbaar, en houdt men zich aan de afspraken? De welvaart per hoofd van de bevolking. (Van Liemt: “Ja, geld doet er dus toe”.) De vrijheid die men heeft in levenskeuzes. De kwaliteit van de geestelijke gezondheidszorg. De gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Dat zijn de variabelen die de wetenschappers meenemen in de weging van het geluksgevoel.

Van Liemt: “Het blijkt dat inkomensongelijkheid een geringe rol speelt in het geluksgevoel. Het is dus niet zo dat als de inkomensverschillen toenemen het ongeluksgevoel ook toeneemt.”

Vrouwen
Mannen worden gelukkiger van het kopen van kleding dan vrouwen. Vrouwen die zich ongelukkig voelen geven wel meer geld uit aan kleding dan vrouwen die zich gelukkig voelen. Minder luxe doet overigens nauwelijks pijn, meldt Van Liemt.

Wat is dan het recept voor een gelukkig leven? Een calvinistisch uitgavenpatroon lijkt geluk te bevorderen, concludeert Van Liemt. Maar het is ook niet zo dat consumeren mensen ongelukkig maakt.

Sparen
Worden mensen gelukkiger van sparen? Dat is lastig, zegt Van Liemt. Want oorzaak en gevolg zijn hier niet duidelijk. Het kan zo zijn dat mensen die al gelukkig zijn gewoon meer sparen. Van Liemt: “Mensen worden wel ongelukkig van geldzorgen, net als van ongezond zijn. Langdurig werkloos zijn is net zo erg als je partner verliezen.”

Nietsnutten
Er zijn overigens nietsnutten die heel gelukkig zijn, maar in het algemeen helpt het als je een doel (een purpose, zoals Van Liemt dat noemt: bijvoorbeeld zinvol werk) hebt om gelukkig te zijn. Van Liemt: “Je ziet wel steeds sterker dat er een tendens is dat je niet alleen relevant moet zijn voor je klanten, maar ook voor de samenleving. Je gelukt neemt toe als je het niet alleen voor jezelf doet.”

Van Liemt komt zo tot een aanbeveling voor de propositie van de financial planners: “Jullie moeten helpen financiële zorgen te voorkomen”. Al het andere is overbodig en brengt klanten niet in beweging. Want dat is namelijk de grootste angst van de klanten: dat ze wakker liggen van hun financiële situatie. Worden mensen dan uiteindelijk gelukkiger van financiële planning? Van Liemt: “Let’s find out. We weten dat dus nog niet echt zeker”. Maar het vergroot de kansen wel, zo luidt zijn conclusie.

Reageer op dit artikel