nieuws

Traditionele partijen hebben last van nieuwkomers op de hypotheekmarkt

Financiële planning

Traditionele partijen hebben last van nieuwkomers op de hypotheekmarkt

Het marktaandeel van nieuwkomers op de hypotheekmarkt, waaronder pensioenfondsen en investeringsmaatschappijen, is opgelopen tot ongeveer 10%. Het aandeel zal de komende jaren verder stijgen. Zo meldt het FD vandaag op basis van een onderzoek van IG&H.

Tot de nieuwkomers behoren partijen als Munt Hypotheken en Dynamic Credit. Van deze zogeheten ‘schaduwbanken’ is Munt Hypotheken volgens IG&H de grootste speler. Het bedrijf heeft nu al een positie in de top tien van hypotheekverstrekkers.

Munt heeft enkele miljarden aangetrokken, met name van Nederlandse pensioenfondsen.

Het marktaandeel van schaduwbanken is moeilijk precies vast te stellen, omdat de hypotheken worden verstrekt via verschillende labels, door partijen als De Hypotheker. IG&H zegt dat het nu het marktaandeel heeft berekend met behulp van de partijen zelf.

De nieuwkomers willen hun marktaandeel de komende jaren verder uitbreiden. Dynamic Credit zegt in het onderzoeksrapport binnen een jaar in de top tien te willen komen. Munt verwacht dat over een paar jaar 25% van alle hypotheken van alternatieve financieringsbronnen zal komen.

Het marktaandeel van banken staat al enkele jaren onder druk door strengere kapitaaleisen. Banken hebben de afgelopen jaren ook meer concurrentie gekregen van verzekeraars. ABN Amro, ING en Rabobank hadden in 2011 nog een gezamenlijk marktaandeel van bijna 70%. Nu is dat minder dan 60%.

De toegenomen concurrentie van schaduwbanken speelt zich vooral af op de markt voor hypotheken met een laag risico. Het gaat om hypotheken die gebruikmaken van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) of waarvan de lening veel lager is dan de waarde van het huis.

IG&H verwacht dat aanbieders zich door de toegenomen concurrentie in de nabije toekomst meer gaan richten op andere doelgroepen.

Reageer op dit artikel