nieuws

Nederlandse Hypotheekinstelling strandt op bezwaren Europese Commissie

Financiële planning

Nederlandse Hypotheekinstelling strandt op bezwaren Europese Commissie

Er komt definitief geen Nederlandse Hypotheekinstelling (NHI), het plan van de Nederlandse regering is gestuit op bezwaren van de Europese Commissie. Het oorspronkelijke plan, banken en andere kredietverstrekkers kunnen hypotheken met NHG financieren via de instelling, is daardoor niet meer haalbaar.

De Europese Commissie stelde extra randvoorwaarden aan de NHI om te voorkomen dat er sprake zou zijn van mogelijke staatssteun en het doorgeven van financiële voordelen aan de consument. Die extra voorwaarden worden door projectleider Jan van Rutte en minister van Wonen Stef Blok (foto) als te knellend ervaren. Het onderzoeken van een alternatief achten de initiatiefnemers niet meer nodig, omdat de hypotheekmarkt transparanter is geworden.

De NHI was opgericht met het idee dat het een vehikel zou zijn waar banken hypotheken met een NHG aan door hadden kunnen verkopen. De NHI zou geld binnenhalen door obligaties met staatsgaranties uit te geven. De verwachting was dat de instelling een omvang van € 50 mld zou krijgen. Maar na meer dan een jaar overleg is de Europese Commissie er niet van overtuigd dat er geen sprake is van indirecte staatssteun. Daarom is besloten te stoppen met het project.

Reageer op dit artikel