nieuws

D66 pleit voor bankvergunning-light

Financiële planning

D66 pleit voor bankvergunning-light

D66-kamerlid Wouter Koolmees wil tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen later deze week in de Tweede Kamer een bankvergunning-light voorstellen om de concurrentie op de hypotheekmarkt te vergroten. Dit schrijft RTL Z.

Een bankvergunning-light moet zorgen voor meer concurrentie in de bankensector. Koolmees: “Dat betekent dat het voor nieuwe toetreders minder regels gelden als ze beginnen met een bank.” Wie een bank wil beginnen moet aan strenge eisen voldoen. Daarmee is de drempel voor nieuwe spelers om de markt te betreden hoog. D66 wil met de light-vergunning de toetredingsbarrière voor nieuwe banken verlagen. Volgens Koolmees is dat goed voor de consument. “Als er meer concurrentie komt wordt je hypotheek of je lening goedkoper.”

Debacle
De D66 politicus benadrukt dat een bankvergunning-light niet mag leiden tot de debacles zoals bij DSB Bank en Icesave. Wel is hij van mening dat meer concurrentie hard nodig is. “Nu is er maar een keuze uit een paar banken. Dat is slecht voor de economie, omdat we afhankelijk zijn van drie grote banken.”

Reageer op dit artikel