nieuws

BLG Wonen richt zich nu ook op starters

Financiële planning

BLG Wonen richt zich nu ook op starters

BLG Wonen verlaagt per 1 oktober de hypotheekrente voor woningen met een dekkingspercentage vanaf 88% van de marktwaarde. Daarmee komen nu ook starters op de woningmarkt in beeld bij BLG Wonen.

“Wij reageren met deze verlaging op de veranderingen in de markt en de behoefte bij klanten en adviseurs”, zegt commercieel directeur Frank Soede. “De NHG-normen zijn per 1 juli wederom verlaagd van € 265.000 naar € 245.000. De huizenprijzen blijven stijgen en liggen met name in de Randstad vaak weer hoger dan de NHG-norm. Veel starters hebben beperkte eigen middelen en moeten daarom een maximale hypotheek afsluiten en veel doorstromers verkopen hun huis zonder overwaarde of zelfs onder de marktwaarde. Ook zij zoeken een financiering in deze categorie”, somt Soede de marktontwikkelingen op.

Juiste moment
Volgens Soede komt deze verlaging ook voor adviseurs op het juiste moment. “Zij kennen ons als een geldverstrekker waarmee prettig en professioneel kan worden samengewerkt, echter voornamelijk onze NHG-tarieven waren scherp. Adviseurs hebben steeds vaker klanten die een financiering vanaf 88% van de marktwaarde van de woning nodig hebben. Dat bieden wij nu.”

Groeien
“BLG Wonen wil klanten in verschillende fasen van hun wooncarrière financiële oplossingen bieden, zodat zij hun woonwensen waar kunnen maken. Starters vormen hierin voor ons een belangrijke doelgroep. Met deze verlaging onderstrepen wij onze groeiambities en streven wij naar een groter marktaandeel. We zien dat het werkt, want inmiddels zijn vier op de tien van onze nieuwe klanten starter”, zegt Soede.

Toekomst
Soede is van mening dat financieel adviseurs de mogelijkheden die de digitale advieswereld ze biedt, moeten omarmen. “Persoonlijk (face-to-face) contact en de digitalisering kunnen prima hand in hand gaan. Adviseurs moeten het verschil maken door niet de techniek, maar de relatie de spil van hun financieel advies te laten zijn. Dit bleek ook uit de consumentenmonitor van de AFM, waarin de persoonlijke klik met de adviseur als belangrijkste reden wordt genoemd bij het kiezen van een adviseur. Hoe groter het inlevingsvermogen, de betrokkenheid en de pro-activiteit van de adviseur richting zijn klant, hoe beter”, betoogt Soede.

Visie
Soede ziet twee belangrijke ontwikkelingen. “De bereikbaarheid van wonen voor starters is een belangrijk aandachtspunt. Het meenemen van eigen geld is daarbij steeds belangrijker. Ook zie je dat ouders kinderen vaak met de aanschaf van een woning helpen door een bedrag te schenken. Bij financieel advies zou die mogelijkheid ook besproken moeten worden. Een ander belangrijk punt vind ik de blijvende behoefte van klanten aan advies. De digitalisering moet wat mij betreft echt worden ingezet ter ondersteuning aan de klant en de adviseur. Net ter vervanging van het persoonlijk contact tussen beide. De rol van de adviseur blijft onverminderd belangrijk. Ook vanuit BLG Wonen zetten we in op persoonlijk contact met adviseurs en klanten. Dat wordt door hen gewaardeerd, merken wij.”

Betalingsachterstanden
Soede vindt het heel begrijpelijk dat toezichthouder AFM goed kijkt naar de ontwikkelingen op het gebied van betalingsachterstanden. “Schrijnende situaties moeten zo veel als mogelijk voorkomen worden. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de klant, de adviseur en bij ons. Ik zie dat financiële effecten van life-events, zoals werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of een scheiding nog te vaak door consumenten worden onderschat. En hoewel ze vaak de oorzaak zijn van betalingsachterstanden, zegt slechts 6% van de consumenten zeker de hulp van een financieel adviseur in te roepen als een dergelijke gebeurtenis zich voordoet. Aan de andere kant focust de adviseur zich in mijn ogen nog te veel op productadvies in plaats van een integraal advies waarbij alle woonlasten worden meegenomen.” Soede pleit dan ook bij zijn adviseurs voor een breder integraal financieel advies waarbij niet alleen de hypotheeklasten worden meegenomen, maar ook zaken als de energiekosten. “Die vormen naast de hypotheek, de grootste kostenpost.”

Rentemiddeling
Het onderwerp rentemiddeling staat op dit moment fors in de belangstelling. Soede geeft aan dat ook BLG Wonen de voordelen van rentemiddeling inziet. “De mogelijkheden om dit snel aan te bieden, worden nu onderzocht.”

Reageer op dit artikel