nieuws

Verkoop nieuwe woningen weer terug op niveau voor crisis

Financiële planning

Verkoop nieuwe woningen weer terug op niveau voor crisis

Ook de verkoop van nieuwbouwwoningen zit in de lift en is terug op het niveau van voor de crisis. Dat stelt de branchevereniging van projectontwikkelaars en bouwondernemers NVB. Het afgelopen halfjaar zijn er in totaal 14.822 nieuwe woningen verkocht. Dat zijn er gemiddeld bijna 2.500 per maand. “We moeten voor dezelfde mooie verkoopcijfers terug naar de lente van 2008”, zegt NVB-directeur Nico Rietdijk.

De groei wordt, volgens NVB, veroorzaakt door de lage hypotheekrente en de lage prijzen van een nieuwbouwwoning, die liggen ongeveer 27% lager dan voor de crisis. Daarnaast zegt NVB dat de aangescherpte leeneisen de verkopen het eerste half jaar hebben gestimuleerd. De branchevereniging wil dan ook dat de overheid en toezichthouders stoppen met het aanscherpen van de leeneisen. “Vroeg of laat komt dan een keer de terugslag. Zeker in combinatie met een stijgende hypotheekrente kan dat ronduit vervelend uitpakken”, merkt Rietdijk op.

Nog geen twee jaar geleden kwam de gemiddelde verkoop amper boven de duizend nieuwe woningen per maand uit. Vanaf halverwege 2013 was elk halfjaar beter dan het voorgaande. Rietdijk verwacht dat de verkoop over heel 2015 uiteindelijk tussen de 30.000 en 32.000 woningen uitkomt. Toch vreest hij dat een tekort aan voldoende nieuwbouwlocaties verder herstel in de weg zal staan.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel